بهترین فیلم های تخیلی و فانتزی ایرانی؛ از شهر گربه ها تا پوست

شاید شما کمتر رد پای ژانر تخیلی و فانتزی را در سینمای ایران دیده باشید و از نبودن آثاری در این ژانر در کشورمان تعجب کنید. اگرچه در دنیا این ژانر مورد توجه قرار میگیرد، اما به دلیل فرهنگ ایرانی ژانر فانتزی در ایران آنقدرها پررنگ نیست. اما بالاخره لیست فیلم های ایرانی از این ژانر خالی نیست. حال چند فیلم تخیلی و فانتزی ایرانی داریم؟
سینمای کشور ایران با داشتن پیشینه فرهنگی همواره سعی میکند آثاری تولید کند که به مذاق مخاطب خوش بیاید. از این رو ژانرهای اجتماعی، کمدی و درام طرفداران زیادی دارند. اصولا ایرانیان واقع نگر هستند و سعی میکنند آثاری تماشا کنند که از زندگی واقعی حرفی برای گفتن داشته باشد. یا اینکه دوست دارند با شخصیتهای فیلم همذاتپنداری کنند. بنابراین فضای فانتزی چندان برای مخاطبان ملموس نیست و نهایتا تخیلات را محدود به کمدیهای تقریبا باورپذیر میدانند. البته از حق نگذریم، فیلمسازان نیز ریسک انجام ساختن این مدل آثار را به دلیل هزینههای بالا و احتمال عدم استقبال از آنها معمولا به جان نمیخرند.
اما چه فیلمهایی در ژانر فانتزی در ایران ساخته شدهاند؟ در کشورمان آثار فانتزی عمدتا در ژانر کودک و نوجوان تهییه میشوند. اما چندین فیلم فانتزی که در ادغام با ژانرهای درام و کمدی، وجود دارند که توانستهاند دیده شوند. در این مطلب مجله پاراج تعدادی از برترین آثار ژانر فانتزی و تخیلی ایرانی را به شما معرفی میکنیم.
بهترین فیلم های تخیلی و فانتزی ایرانی
در فهرست زیر تعدادی از مورد توجهترین آثار این ژانر را مشاهده خواهید کرد و البته درباره اطلاعات فیلمها نیز با شما مفصل صحبت میکنیم.
شهر گربه ها یکی از فیلم های فانتزی و جذاب ایرانی است که به کارگردانی و نویسندگی و تهیه کنندگی سید جواد هاشمی در سال 1400 ساخته شد. شهر گربهها یکی از آن دسته آثاری است که بعد از اکران مورد توجهات زیادی قرار گرفت. این اثر نه تنها در زمینه کودک و نوجوان خوب عمل کرد، بلکه دارای مفاهیم خاصی بود که پیامهای اجتماعی داشتند. شهر گربهها یک دنبال دیگر نیز دارد که در سال 1403 اکران شد و به گفته سازنده قسمت بعدی نیز خواهد داشت. فروش این اثر در گیشه رضایتبخش بود و مورد استقبال قرار گرفت. شخصیتهای فیلم انسانهایی هستند که در نقش گربهها نقشآفرینی میکنند. از جمله بازیگران فیلم علیرضا خمسه، نیوشا ضیغمی، فرهاد آئیش، یوسف تیموری، امین زندگانی، امیر غفارمنش و... هستند. خوبی این اثر این است که جز آثار موزیکال نیز محسوب میشود و تنوع دارد.
داستان فیلم درباره گربههای طمعکار شهر گربهها است که تصمیم گرفتهاند در مسابقهای که دسیسه مشاور حاکم شهر است، شرکت کنند. در حقیقت این گربهها نمیدانند که پشت این دسیسه چه در انتظار آنها قرار گرفته است. حاکم که دوست دارد عمری جاوید داشته باشد، به عمر گربهها طمع کرده است.
جزیره فضایی یا تورنادو۲ یکی دیگر از فیلم های تخیلی ایرانی است که در ادامه فیلم تورنا۲ ساخته شد و مورد استقبال زیادی قرار گرفت. این فیلم محصول سال 1402 است که به کارگردانی و نویسندگی و تهیه کنندگی سید جواد هاشمی ساخته شد. تورنادو۲ یکی از آثاری است که در فهرست فیلم های کودک و نوجوان قرار میگیرد. اولین فیلم که تورنادو نام داشت، سال 1397 اکران شد. استقبال از تورنادو۲ به گونهای بود که نشان میداد مخاطبان فیلم با آن ارتباط برقرار کردهاند و از آن رضایت داشتند. البته فیلم خالی از اشکال نیز نبود اما به هر حال توانست مورد توجه واقع شود. خوبی این اثر ژانر موزیکال آن است که مخاطب را ترغیب میکند با فیلم همراه شود. بازیگرا
داستان جزیره فضایی درباره پرفسوری است که یک رستوران باز کرده و بعد از مدتی رستوران تبدیل به یک سفینه فضایی میشود. چند نوجوان بازیگوش بدون اجازه از آن استفاده کرده و به فضا میروند. حال امید، یکی از نوجوانان، در سرزمین فضایی جا ماندخ و عاشق دختر پادشاه تیانا (شیمبا) شده است و قصد بازگشت ندارد.



ایتالیا ایتالیا یکی از فیلمهای مورد توجه قرار گرفته این فهرست است که ژانری درام و عاشقانه که آمیخته با موضوعی تخیلی است دارد. این فیلم با بازی حامد کمیلی، سارا بهرامی، فرید سجادی حسینی و همایون ارشادی ساخته شد و از داستان کوتاه «یک موضوع موقت» به قلم جومپا لاهیری، نویسنده مشهور اهل هند الهام گرفته شدهاست. ایتالیا ایتالیا در جشنواره فیلم فجر و جشن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران نامزد جوایزی شد. همچنین سارا بهرامی برای ایفا نقش در این اثر توانست جایزه بهترین بازیگر زن را از جشنواره تامیل نروژ را دریافت کند. نویسندگی و کارگردانی فیلم نیز برعهده کاوه صباغزاده بود که توانست برای آن جایزه بهترین کارگردانی جشن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران را دریافت کند. این اثر در نوع خوب بسیار موفق و البته متفاوت بود.
داستان فیلم ایتالیا ایتالیا درباره مردی به نام نادر و زنی به نام برفا است که بر اثر اتفاقات جالبی با یکدیگر آشنا شده و ازدواج میکنند. اما پس از ازدواج رفته رفته زندگی آنها با بحرانهایی روبهرو میشود که پنجره جدیدی رو به این زوج عاشق باز میکند. اما آیا ِآنها میتوانند به رویاهای خود برسند؟



قانون مورفی یکی از آثار برتر فهرست بهترین فیلم تخیلی و فانتزی ایرانی قرار میگیرد که به کارگردانی رامبد جوان ساخته شده است. این فیلم پس از اکران با استقبالهای خوبی روبهرو شد و توانست در جشن سینمای ایران، جشنواره فجر و جشن دنیای تصویر نامزد جوایزی شود. امیر جعفری، امیر جدیدی، مهسا طهماسبی، دانیال غفار زاده، سروش صحت و زندهیاد سیروس گرجستانی از جمله بازیگران این فیلم هستند. قانون مورفی به لحاظ ساختاری ادغامی از ژانرهای کمدی، اکشن و فانتزی است که داستان جذابی را روایت میکند. این فیلم همچنین بازیگران خوبی نیز دارد که دلیل جذابیت آن هستند.
داستان فیلم سینمایی قانون مورفی درباره یک افسر پلیس اخراجی به اسم فرخ است که با شرایط مالی بدی روبهرو شده و تلاش میکند تا خود را از این مخمصه بیرون بکشد. او دوستی به نام بهمن دارد که همکار سابقش است و دخترش توسط اشخاصی ربوده شده است. بهمن به فرخ قول میدهد که در ازای همکاری با او، مشکلات مالیاش را حل کند و فرخ نیز قبول میکند. او به قانونی تحت عنوان قانون مورفی شدیدا اعتقاد دارد.



جهان با من برقص یک فیلم فانتزی است که در بستری کمدی، درام و عاشقانه روایت میشود. کارگردان و نویسنده فیلم سروش صحت است که ایمان صفایی در نگارش فیلمنامه این اثر با وی همکاری کرده است. جهان با من برقص نه تنها از دیدگاه مخاطبان، بلکه از نگاه منتقدین نیز فیلم موفقی بود. این اثر توانست صاحب جوایزی همچون سیمرغ سیمین بهترین کارگردانی (سروش صحت) و دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد (علی مصفا) شود. همچنین فیلم در چند عنوان دیگر نیز نامزد جوایز مختلف شد. این اثر محصول سال 1397 است و به لحاظ ساختاری فیلمی قوی با رعایت المانهای فیلمسازی محسوب میشود. بازیگرانی همچون علی مصفا، جواد عزتی، هانیه توسلی، پژمان جمشیدی، سیاوش چراغی پور، کاظم سیاحی، بهار کاتوزی و... در این فیلم حضور پیدا کردهاند.
داستان این فیلم سینمایی درباره مردی به اسم جهانگیر (جهان) است که با بیماری سختی دست و پنجه نرم میکند و در آستانه مرگ قرار دارد. از این رو برادر وی، بهمن، از دوستان جهان دعوت میکنند تا در روز تولد وی که احتمالا آخرین تولدش باشد، دور هم جمع شوند. این گرد هم آمدن باعث میشود که آنها درباره گذشته خود به فکر فرو روند.



اعترافات ذهن خطرناک من یکی دیگر از آثار این فهرست است که به کارگردانی و نویسندگی هومن سیدی ساخته شد. این اثر توانست جایزه ویژه هیئت داوران بخش بینالملل جشنواره فجر را دریافت کند و به طور کل فیلمی متفاوت و جذاب بود. این فیلم علاوه بر اینکه ژانری درام و معمایی دارد، در بستری فانتزی معضلات اجتماعی جامعه را نیز سبک و سنگین میکند. آقای سیدی از جمله کارگردانان خلاقی است که همیشه موارد را از زوایای مختلف به مخاطب نشان داده است. این اثر در واقع تمرکز خود را بر روی مفاهیم فلسفی نیز گذاشته و در یک بستر فانتزی آنها را به چالش کشیده است. بازیگران فیلم اعترافات ذهن خطرناک من سیامک صفری، عباس غزالی، نگار جواهریان، بابک حمیدیان، میترا حجار، رویا نونهالی، چکامه چمنماه و هومن سیدی هستند.
داستان فیلم حول محور مردی میگردد که یک نوع ماده مخدر خاص به نام اسید مصرف میکند. تاثیر اسید روی مغز به گونهای است که باعث میشود فرد اتفاقات را فراموش کند. به طوری که او روزی از خواب برمیخیزد و میبیند که حتی نام خود را به خاطر نمیآورد. این اتفاق موجب درگیری او با اطرافیانش میشود.



نفس یک فیلم فانتزی ایرانی جذاب است که در بستر یک تراژدی روایت میشود. این فیلم سینمایی به کارگردانی و نویسندگی نرگس آبیار در سال 1394 ساخته شد. این فیلم در جشنواره فیلم فجر صاحب دو جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن (شبنم مقدمی) و بهترین فیلم از نگاه ملی شد. همچنین نفس نماینده اسکار سال 2018 ایران نیز بود. بازیگران خوبی همچون مهران احمدی، پانتهآ پناهیها، سیامک صفری، گلاره عباسی، محمدرضا شیرخانلو، علی خانبابایی، احسان قاسمی، روژان آراوند، شبنم مقدمی، ساره نورموسوی و جمشید هاشمپور در این اثر به ایفای نقش پرداخته بودند. نفس به دنیای کودکی سفر میکند که فانتزیهای جالبی در سر خود میپروراند.
داستان این فیلم سینمایی در دهه 50 روایت میشود و در آن شاهد زندگی چهار کودک به نامهای بهار، نادر، کمال و مریم هستیم که در کنار غفور پدر خود و ننهآقا مادربزرگشان زندگی میکنند. ننهآقا اگرچه زنی سختگیر اما مهربان است و پدرشان نیز زحمت آنان را میکشد. این کودکان پر از شور و امید و رویا هستند و دوست دارند رویاهایشان به حقیقت بپیوندد.



مادر قلب اتمی یکی از عجیبترین فیلم های فانتزی ایرانی است که به کارگردانی و نویسندگی علی احمدزاده ساخته شد. این اثر در سال 1393 تولید شد و توانست مورد توجه قرار گیرد. این فیلم در چندین جشنواره بینالمللی به نمایش درآمد و توانست در سطح بینالمللی نیز دیده شود. نام این اثر از روی نام آلبوم گروه پینک فلوید الهام گرفته شده است که یکی از گروههای مشهور راک جهان محسوب میشود. مادر قلب اتمی چندان بر طبق استانداردهای یک فیلم ایرانی پیش نرفته و نوع شخصیتپردازیهای آن نشانگر این قضیه است. بازیگران این اثر جذاب محمدرضا گلزار، ترانه علیدوستی، پگاه آهنگرانی و مهرداد صدیقیان هستند. در حقیقت در مواجه با این فیلم ممکن است یا خیلی از آن خوشتان بیاید و یا اصلا آن را دوست نداشته باشید، زیرا همانطور که گفتیم مفاهیم متفاوتتری نسبت به سایر آثار ایرانی دارد.
داستان فیلم حول محور دو دوست به نامهای آرینه و نوبهار است که از یک پارتی شبانه در حال برگشتن به خانه هستند. اما آنها با اتفاقات مختلفی در مسیر مواجه میشوند. بخشی از این اتفاقات حقیقی و بخش دیگر آن تخیلی هستند. در حقیقت فیلم یک محیط سورئال متفاوت دارد.



آشغال های دوست داشتنی عنوان بعدی لیست بهترین فیلم تخیلی و فانتزی ایرانی است که توسط محسن امیریوسفی کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی شد. این اثر مدتها در صف اکران قرار گرفت و توقیف بود تا اینکه در سال 1397 اکران عمومی شد. فیلم با استقبالهای خوبی توانست روبهرو شود و در جشن سینمای ایران توانست جایزه بهترین فیلمنامه را دریافت کند. این فیلم درونمایهای متفاوت دارد و درباره مسئلهای اجتماعی صحبت میکند. شیرین یزدانبخش، حبیب رضایی، هدیه تهرانی، نگار جواهریان، اکبر عبدی، صابر ابر و شهاب حسینی از هنرپیشگان فیلم هستند.
فیلم روایت قصه یک پیرزن است که در سال ۸۸ اتفاق میافتد. عدهای از معترضین در خانه پیرزن پناه میگیرند و بعد از رفتن آنها علامتی روی در خود میبیند. شایعاتی به گوش پیرزن میرسد که ماموران قصد جست و جوی خانه وی را دارند و به همین دلیل او تصمیم میگیرد تا خانهاش را پاک کند. در این حین او با قاب عکسهای روی دیوارش که عزیزان وی هستند صحبت میکند و قاب عکسها نیز به او جواب میدهند.



فیلم فانتزی و خیلی پوست یکی از فیلمهای ایرانی است که در ژانر ترسناک ساخته شد و مضمون فانتزی نیز دارد. نویسندگی و کارگردانی فیلم برعهده برادران بهمن ارک و بهرام ارک بود. جواد قامتی، فاطمه مسعودیفر، محمود نظرعلیان، ناصر هاشمی و هادی افتخارزاده بازیگران این فیلم هستند. پوست در سال ۱۳۹۷ تولید شد و توانست توجهات را به خود جلب کند. منتقدان درباره این فیلم نظرات مثبتی داشتند. در حقیقت این اثر آمیزهای از توهم و واقعیت است که مخاطب را درگیر فضای اسرارآمیز خود میکند.
داستان فیلم پوست درباره مردی به اسم آراز است که عشق دختری مسیحی به نام مارال را در سر میپروراند. مارال با مرد دیگری ازدواج میکند و آراز میفهمد که نرسیدنش به دختر بخاطر مادرش بوده است. ظاهرا مادر او جادویی روی پوست یک حیوان نوشته بود که مانع رسیدن آنها بهم میشد. حال آراز در دوراهی سختی با یک عشق ممنوع قرار میگیرد. یک طرف مادرش قرار دارد و طرف دیگر دختری که دوستش دارد.
کلام آخراگرچه سینمای ایران چندان به سراغ فیلم های فانتزی و تخیلی نمیرود اما تعدادی اثر در این زمینه تولید کرده که ارزش تماشا دارند. همانطور که مشاهده کردید، ژانر تخیلی در ایران به شکل خاصی ارائه میشوند. در حقیقت کارگردانان چندان علاقهای به استفاده از المانهای فانتزی خاص در آثار خود ندارند و بیشتر مفاهیم را هدف قرار میدهند. در این مِطلب سعی شد لیست بهترین فیلم تخیلی و فانتزی ایرانی در اختیار شما قرار گیرد. نظر شما درباره این آثار چبست؟ از همراهی شما تا پایان مقاله متشکریم.