بهترین فیلم های تاریخی ایرانی؛ داستان های تاریخی ایران

فیلم های تاریخی ایرانی عمدتا مخاطبان فراوانی دارند، زیرا نمایانگر تاریخ این مرز و بوم هستند و مخاطبان به شکل خاصی جذب آنان میشوند. این آثار عمدتا سرگذشت بزرگان ایرانی یا دینی را روایت میکنند. همچنین برخی از فیلمهای تاریخی نیز روایتگر برههای از تاریخ کشور هستند. تا کنون آثار مختلفی در ایران در ژانر تاریخی ساخته شدهاند. اما بهترین فیلمی که ساخته شده، چه عنوانی بوده است؟
اگرچه رنج وسیعی از مخاطبان ایرانی بیشتر به فیلمهای کمدی، اجتماعی و عاشقانه علاقه دارند، اما فیلمهای تاریخی نیز در هر برهه با استقبال خوبی مواجه شدهاند. ایران کشوریست با فرهنگ غنی و جالب است بدانید که طبق آخرین آمارها کشور ایران قدیمیترین کشور جهان با سابقهای 3200 سال پیش از میلاد مسیح نام گرفته است. بدیهی است که مخاطب ژانر تاریخی را در سینما دنبال کند و علاقمند باشد که فیلمهای تاریخی بیشتری ببیند. مخاطب علاقه دارد تا شکوه و عظمت کشور خود را در هر برهه تاریخ از گذشته تا قرن اخیر مشاهده کند. برخی از فیلمها نیز به سبب نشان دادن سرگذشتهای عبرت آموز مورد استقبال قرار میگیرند.
از آنجایی که فرهنگ کشور ایران از حدود 1400 سال پیش با اسلام گره خورده، تاریخ اسلام نیز در تاریخ ایران ادغام شده و افزون بر فیلمهای صرفا تاریخی، تا کنون فیلمهای تاریخی-مذهبی زیادی نیز در کشور ساخته شدهاند. در این مقاله مجله پاراج با معرفی جذابترین فیلم های ایرانی همراه شما میشویم.
بهترین فیلم های تاریخی ایران
در این بخش از مقاله به سراغ معرفی تعدادی از بهترین فیلم های ایرانی تاریخی تولید شده در سینمای ایران خواهیم رفت. در طول متن اطلاعات جامعی نظیر خلاصه داستان، هنرپیشگان، تاریخ اکران و... هر یک از عناوین در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد. در ادامه با ما همراه باشید. عناوین به همراه تصاویر جذاب و تیزر های تخصصی در اختیار شما قرار میگیرند تا بتوانید بیشترین استفاده را از آنها ببرید.



اولین فیلمی که در لیست بهترین فیلمهای تاریخی ایرانی قرار دادیم، فیلم سینمایی کمال الملک است. این فیلم سینمایی یکی از شاهکارهای هنری در کارنامه علی حاتمی است. داستان فیلم کمال الملک در واقع سرگذشت محمد غفاری است که با نام کمال الملک شناخته میشود. کمال الملک نقاشباشی دربار ناصرالدین شاه بود که در اثر اتهامات نادرستی آزرده خاطر میشود... . البته این فیلم سینمایی علاوه بر به تصویرکشیدن زندگینامه این شخصیت تاریخی مهم، نگاهی ویژه به دوران پادشاهی قاجارها، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه و همچنین دوران پهلوی دارد.



فیلم تاریخی جنگی پادشاهی ایرانی مرگ یزدگرد سوم یکی دیگر از عناوین برتر در این حوزه است که در سال 1360 توسط بهرام بیضایی تولید شد. داستان فیلم مرگ یزدگرد سوم در مورد قصه فرار و مرگ آخرین پادشاه ساسانی، یزدگرد سوم، است. یزدگرد سوم که پس از فرار در آسیابی پنهان شده است، پس از مدتی کشته میشود. پس از آن سردار سپاه به سوی آن آسیاب میرود تا خانواده آسیاببان را به جرم قتل پادشاه محاکمه کند اما آنها داستانهای متفاوتی از قتل یزدگرد سوم بیان میکنند... .
جالب است بدانید که بهرام بیضایی ابتدا نمایشنامه مرگ یزدگرد سوم را نوشته بود. پس از آن که این نمایشنامه با استقبال خوبی از سوی مخاطبین روبهرو شد، وی تصمیم بر تولید فیلم سینمایی این اثر گرفت. اما جالب است بدانید که این فیلم سینمایی هیچگاه به مرحله انتشار نرسید و تنها یکبار، در جشنواره فیلم فجر اکران شد!
در بهترین فیلم های تاریخی ایران باستان، نام فیلم سینمایی مریم مقدس نیز میدرخشد. فیلمی به کارگردانی شهریار بحرانی که در سال 1380 منتشر شد. پس از استقبال بینظیر و محبوبیت بالای فیلم مریم مقدس، این فیلم سینمایی در قالب یکی مینی سریال از تلویزیون نیز پخش شد. داستان این فیلم سینمایی مذهبی و تاریخی در واقع سرگذشت مریم مقدس، مادر حضرت عیسی است. در این فیلم سینمایی شاهد تولدمریم مقدس و سپس راهی شدنش به معبد هستیم. اما زمانی که مردم او را از معبد میرانند، معجزهای رخ میدهد و مریم مقدس، حضرت عیسی را باردار میشود.
فیلم تاریخی ایرانی بعدی که در این لیست جای دادیم، فیلم سینمایی روز واقعه اثر شهرام اسدی است که در سال 1373 منتشر شد. داستان این فیلم سینمایی در مورد جوانی مسیحی به اسم عبدالله است که به تازگی مسلمان شده است. عبدالله عاشق و دلباخته دختری به نام راحله است. اما در روز عروسی او با راحله، عبدالله ندایی را میشنود که از او کمک میخواهد. عبدالله این صدا را دنبال میکند و به کوفه میرود... .



فیلم استرداد یکی از فیلمهای تاریخی ساخته شده در دهه اخیر است که با استقبال خوبی از سوی بینندگان و منتقدان روبهرو شد. نکته جالب توجه در مورد فیلم استرداد این است که هزینه تولید این فیلم سینمایی بسیار زیاد بود، چرا که فیلمبرداری این فیلم تاریخی در کشورهای ایران، لهستان، ارمنستان و روسیه انجام گرفت. داستان فیلم استرداد به دوران جنگ جهانی دوم اشاره دارد، یعنی زمانی که ایران اعلام بیطرفی کرد اما با این وجود نیروهای متحدین و متفقین وارد ایران شدند و از کشورمان برای جابجایی سلاح و نیرو استفاده کردند. همچنین در طول فیلم استرداد به موضوع 11 تن طلایی که قرار بود شوروی به عنوان غرامت به ایران بدهد، نیز اشاره شده است.



فیلم تاریخی ملک سلیمان یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخی اکران شده در سالیان اخیر است که از محبوبیت بالایی در میان مردم برخوردار شد. داستان فیلم ملک سلیمان در واقع سرگذشت سلیمان نبی را روایت میکند. در طول این فیلم سینمایی شاهد ماجراهایی خواهیم بود که سلیمان نبی با آنها مواجه شده است. جالب است بدانید که تولید فیلم ملک سلیمان هزینه بسیاری برای عوامل تولیدکننده آن در پی داشته است.



فیلم سینمایی چ، جایگاه ویژهای در میان فیلم های تاریخی ایران پیدا کرده است. این فیلم سینمایی جنگی و تاریخی در سال 1392 توسط ابراهیم حاتمیکیا تولید و اکران شد. داستان این فیلم سینمایی به نوعی بخشی از زندگی شهید مصطفی چمران در کردستان است. در طول این فیلم خواهیم دید که شهید چمران به شهر پاوه رفته تا برای برقراری صلح و آرامش میان نیروهای آزادیخواه کُرد و حکومت وقت تلاش کند. تماشای فیلم سینمایی تاریخی "چ" را به همه شما عزیزان پیشنهاد میکنیم.



سرانجام نوبت به معرفی فیلم سینمایی ایستاده در غبار، اثر محمدحسین مهدویان رسید که در سال 1395 منتشر شد و خیلی زود در لیست بهترین فیلم های تاریخی سینمای ایران قرار گرفت! داستان این فیلم سینمایی، زندگینامه احمد متوسلیان را به تصویر کشیده است. در طول این فیلم سینمایی با احمد متوسلیان همراه خواهیم شد، مردی که دوران نوجوانی خود را در سکوت و سایه گذرانده است اما الان فرمانده لشکری است که باید از ورود دشمن به خرمشهر جلوگیری کند.



فیلم سینمایی ماجرای نیمروز یکی دیگر از ساختههای کارگردان جوان کشورمان، محمدحسین مهدویان، در ژانر تاریخ است که با استقبال بسیار خوبی مواجه شد. داستان این فیلم سینمایی به حوادث سال 1360 و ترورهایی که توسط مجاهدین در آن سالها انجام میشد، اشاره دارد. در طول این فیلم سینمایی شاهد ترورهای مجاهدین و مقاومت نیروهای خودی علیه آنها هستیم که در نهایت به خنثیسازی این ترورها میانجامد.



فیلم بعدی تاریخی ایرانی که در این لیست قرار دادیم، فیلم سینمایی موقعیت مهدی، ساخته هادی حجازیفر است که در سال 1400 منتشر شد و بسیار مورد استقبال قرار گرفت. داستان فیلم موقعیت مهدی در واقع بخشهایی از زندگی شهید مهدی باکری را به تصویر میکشد. همچنین در این فیلم تاریخی به حمید باکری، برادر مهدی باکری، و اتفاقاتی که پس از عملیات خیبر افتاد، نیز اشاره شده است.
فیلم «سرخپوست» ساخته نیما جاویدی، یک درام تاریخی ایرانی است که با ترکیب استادانهای از مضامین وظیفه، اخلاق و مقاومت انسانی، در دهه ۱۹۶۰ ایران روایت میشود. این فیلم یکی از بهترین فیلمهای تاریخی ایرانی به شمار میرود که با روایت جذاب و بازیهای قدرتمند، مخاطبان را مجذوب خود میکند.
هالیوود ریپورتر در باره این فیلم چنین مینویسد:
"نویاد محمدزاده، بازیگر جوان ایرانی که با نقشهای پرهیجان و جنجالیاش در فیلمهایی مانند عصبانی نیستم!، لانتوری، و مغزهای کوچک زنگ زده طرفداران زیادی پیدا کرده، حالا با ایفای نقش یک مدیر میانسال و جدی در فیلم سرخپوست همه را شگفتزده خواهد کرد. این شخصیت زمانی که در حال انتقال زندانیان از یک زندان به زندان دیگر است، با ناپدید شدن یکی از آنها، برنامههایش برای ترفیع در خطر میافتد. با اینکه جز دستور دادن به نگهبانان برای ادامه جستجو کاری نمیتواند بکند، محمدزاده با حضور قدرتمند و اندکی طنز ظریف، داستان ساده را جذاب میکند. جشنوارههایی که به موضوعات ایرانی علاقهمند هستند، باید اولین مقصد این فیلم باشند."
این فیلم در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و موفق به کسب جوایز متعددی شد، از جمله جایزه ویژه هیئت داوران برای نیما جاویدی و تندیس بهترین بازیگر مرد برای نوید محمدزاده در جشنواره سینمایی ایران. موسیقی فیلم نیز توسط رامین کوشا ساخته شده است که به زیبایی با حال و هوای داستان هماهنگ است.



چه چیزی تاریخی تر از یک شاعر بزرگ که جهان به او افتخار میکند؟ برای عنوان بعدی فیلمی داریم با همکاری ایران و ترکیه، مست عشق یک درام تاریخی ایرانی-ترکی است که در سال 2024 به کارگردانی حسن فتحی ساخته شده است. این فیلم به زندگی و رابطه میان مولانا و شمس تبریزی میپردازد و یکی از جذابترین و پرمخاطبترین فیلمهای تاریخی ایرانی به شمار میرود.
داستان فیلم مست عشق حول محور مولانا، شاعر و عارف سده ۱۳ میلادی، و تأثیر عمیق شمس تبریزی بر زندگی و آثار او میچرخد. پارسا پیروزفر در نقش مولانا و شهاب حسینی در نقش شمس تبریزی به ایفای نقش پرداختهاند. این فیلم در قونیه، ترکیه فیلمبرداری شده است و موسیقی متن آن توسط فاهیر آتاکاوغلو، آهنگساز معروف آثار عمر و حریم سلطان، ساخته شده است. همچنین علیرضا قربانی اجرای موسیقی تیتراژ پایانی فیلم را بر عهده دارد.
فیلم مست عشق در روز قبل از اکران، با پیشفروش بلیتهایش به مبلغ بیش از 1.5 میلیارد تومان، رکورد جدیدی در تاریخ سینمای ایران برای بالاترین فروش روز اول را به دست آورد. در دو روز اول اکران، این فیلم با فروش 10.7 میلیارد تومانی به چهارمین فیلم پرفروش سینمای ایران در سال 2024 تبدیل شد.



فیلم منصور که در سال ۱۳۹۹ به کارگردانی سیاوش سرمدی ساخته شد، داستانی از زندگی شهید منصور ستاری، فرمانده نیروی هوایی ارتش ایران را به تصویر میکشد. این فیلم، یک درام تاریخی است که بر روی تلاشهای بیوقفه ستاری و همکارانش برای ساخت اولین هواپیمای جنگی ایرانی متمرکز است. در دل سالهای آخر جنگ تحمیلی ایران و عراق، زمانی که ایران با کمبود تسلیحات و تحریمهای گسترده مواجه بود، ستاری تصمیم میگیرد راهی پیدا کند تا نیروی هوایی کشور را بدون وابستگی به کشورهای خارجی تقویت کند. این فیلم، به جای تمرکز بر روی صحنههای جنگی و نبردها، بر چالشها و نوآوریهای تکنولوژیک تیم ستاری برای تولید هواپیمای آذرخش متمرکز است.
یکی از نکات جالب در مورد منصور این است که در طول داستان هیچ گلولهای شلیک نمیشود، اما تنش و هیجان از طریق تلاشهای تیمی برای نوآوری و بومیسازی فناوریهای نظامی به تصویر کشیده میشود. این فیلم به شکلی صمیمی و واقعگرایانه، لحظات تصمیمگیریهای دشوار و مبارزات فردی ستاری را به نمایش میگذارد و نشان میدهد که چگونه توانست بر موانع داخلی و خارجی غلبه کند.
فیلم منصور توسط سازمان هنری رسانهای اوج تولید شده و به دلیل پرداختن به جنبههای کمتر شناخته شده از زندگی شهید ستاری، توانسته مخاطبان را با بخشی از تاریخ معاصر ایران که کمتر به آن پرداخته شده است، آشنا کند. از دیگر موفقیتهای این فیلم میتوان به اکران بینالمللی آن اشاره کرد که در جشنوارههای مختلفی به نمایش درآمد و مورد تحسین قرار گرفت.



فیلم تنگه ابوقریب ساخته بهرام توکلی، به شکلی هنرمندانه و بدون هیچ زرق و برق اضافی، یک لحظه تاریخی را بازگو میکند. این فیلم داستان گردان عمار یاسر از لشکر ۲۷ محمد رسولالله را روایت میکند که در روزهای پایانی جنگ تحمیلی، در منطقه استراتژیک تنگه ابوقریب، با لشکرکشی رژیم بعثی عراق مواجه میشوند. دشمن سعی دارد از این تنگه عبور کند و به نقاط حساس جبهه جنوب ایران دست یابد؛ اما مقاومت بینظیر رزمندگان، باعث میشود که این تلاشها به جایی نرسد.
این فیلم بر محوریت چهار رزمنده به نامهای مجید، خلیل، حسن و عزیز تمرکز دارد که هر کدام از آنها نماینده نوعی از ایثار و دلیری هستند. همراه با این رزمندگان، یک نوجوان نیز در داستان حضور دارد که نمادی از نسل آیندهای است که از این نبردهای تاریخی الهام خواهد گرفت. فیلم به شکلی ظریف روابط میان این شخصیتها را به تصویر میکشد و بدون ورود به جزئیات فراوان از فاجعهها، آنها را در دل جنگ و سختیهای بیپایانش قرار میدهد.
بهرام توکلی، کارگردان این اثر، یکی از نوابغ جوان سینمای ایران است که با فیلمهای پیشین خود، از جمله «پابرهنه در بهشت» و «پرسه در مه»، نشان داده بود که توانایی خلق فضاهای خاص و داستانهای تاثیرگذار را دارد. اما در تنگه ابوقریب، او پا به عرصهای جدید گذاشته و به نوعی جنگ را به شکلی حماسی، اما همزمان شخصی و انسانی به تصویر کشیده است.
دلشدگان یکی از فیلم های تاریخی ایرانی قاجار است که به کارگردانی، نویسندگی و تهییهکنندگی علی حاتمی است. این اثر تاریخی درام بعد از اکران خود در سال 1371 بسیار مورد توجه قرار گرفت و به نوعی یادآور آثار دیگر آقای حاتمی یعنی هزاردستان و کمالالملک بود. بازیگران مطرحی همچون امین تارخ، اکبر عبدی، جلال مقدم، فرامرز صدیقی و سعید پورصمیمی در این فیلم حضور داشتند که بازی زیبایی را از خود به نمایش گذاشتند. این اثر البته از چشم منتقدان سینما دور نماند و به اینکه در روایت تاریخ به نوعی تخیلی عمل کرده بود، خرده گفتند. اما از هر سو که به دلشدگان نگاه کنیم، اثری فاخر میبینیم.
این اثر از فیلم های تاریخی عاشقانه ایرانی در سه داستان مجزا توصیف میشود. در حقیقت در این اثر تعدادی از نوازندگان دوره قاجار را مشاهده میکنیم که برای پرکردن صفحهای به خارج سفر میکنند. داستانها در دوران محمدعلی شاه و احمدشاه روایت میشوند و موسیقیدانانی را نشان میدهند که برای پر کردن صفحه موسیقی چه زحمتهایی میکشند.



موسی کلیم الله: به وقت طلوع یک فیلم سینمایی تاریخی ایرانی جدید به کارگردانی و نویسندگی ابراهیم حاتمیکیا است که در سال 1403 ساخته شد. این اثر در واقع یک بخش کوتاه از سریالی به همین نام است که اکنون مراحل ساخت آن پیش میرود و در طی سالهای آینده پخش خواهد شد. این فیلم توانست توانست برنده 5 عنوان جایزه در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شود. بازیگرانی همچون مریلا زارعی، علیرضا کمالی، بهنام تشکر، بهاره کیانافشار، فرهاد آئیش و شکیب شجره از جمله هنرپیشگان این اثر هستند.
داستان فیلم موسی کلیم الله درباره زندگی حضرت موسی و بر اساس داستانهای قرآنی ساخته شده است. در حقیقت در این فیلم حوادث پیش از تولد این پیامبر الهی را مشاهده میکنیم که پدر و مادر وی چگونه سختیها را برای نجات جانش تحمل میکنند و در نهایت برای نجات جان فرزند خود او را به رود نیل میسپارند.
سخن پایانیدر این مطلب با معرفی بهترین عناوین فیلم های تاریخی ایرانی همراه شما بودیم. البته یک تعداد فیلم تاریخی ایرانی ساخت خارج نیز وجود دارند که بیشتر سعی کردیم آثار تولید شده در خود ایران را معرفی کنیم. فیلمهای تاریخی نقش به سزایی در سناساندن تاریخ یک ملت به مردم آیندگان و البته افراد خارج از کشور دارند. نظر شما درباره این آثار چیست؟ فکر میکنید سینماگران درباره چه برهههایی از تاریخ ایران فیلم نساختهاند و نیاز است بسازند. بهترین فیلم ایرانی تاریخی که تماشا کردهاید چه نام داشت؟ از همراهی شما تا پایان مقاله متشکریم.

ما اینهمه شخصیت های بزرگ داشتیم یبار نشده از یه ایرانی فیلم بسازین

سلام فیلم تاریخی فقط مرگ یزدگرد فیلم تاریخی هست باقیش حماسی جنگی برای دوران خودمون هست خودتون مسخره کردید

این فیلم ها تاریخ ایرانه الان؟ واقعا افسوس از اینکه چقد میتونستیم از تاریخ ایران فیلم های جذاب داشته باشیم

دلشدگان و ستارخان و تفنگدار اینها توی لیست نیستن ولی فیلم های خوبی هستن

واقعا سرخپوست تاریخی به حساب میاد؟ مثلا به چه واقعه تاریخی اشاره داره. بنظرم نباید توی لیست فیلم های ایرانی تاریخی باشه