بهترین سریال های جنگی ایرانی؛ از در چشم باد تا عشق کوفی

ژانر جنگی در ایران رابطه تنگاتنگی با دفاع مقدس و آثار مذهبی دارد. در واقع مفهوم جنگ در ایران به این دو موضوع برمیگردد کمترین اثری است که برای روایت جنگ به سراغ موضوعات دیگری برود. البته سینمای ایران نسبت به آثار سریالی بیشتر به این موضوع میپردازند و در سریالها کمتر ژانر جنگی میبینیم. اما از آنجایی که هنر نزد ایرانیان است و بس تا کنون آثاری در فهرست بهترین سریال های جنگی ایرانی قرار گرفتهاند که به لحاظ ساختار در سطح بالایی قرار دارند.
ساخت سریال اصولا بسیار پرهزینهتر از فیلم است. ساخت یک فیلم ممکن است تنها چند ماه طول بکشد اما سریالها حتی به چندین سال هم میرسند. از آنجایی که ژانر جنگی تجهیزات و مهمات زیادی میخواهد و صحنههای جنگی باید با طراحی درستی ساخته شوند، کمتر کارگردانی این ریسک را میکند که به سراغ ژانر جنگی برود. بنابراین بیشتر آثار جنگی ایرانی متعلق به سینما هستند. البته خوشبختانه برخی از کارگردانان ایرانی در زمینه ساخت سریال های جنگی این ریسک را انجام دادهاند و سریالهای باکیفیتی در این زمینه ساختهاند که مخاطبان از آن استقبال گرمی کردهاند.
سریالهای جنگی ایرانی ساخته شده همانطور که گفتیم عمدتا درباره حوزه دفاع مقدس هستند. برخی از آنها نیز به تاریخ اسلام سفر میکنند و روایتهایی از این برهه تاریخی میگویند. حال در ادامه این مطلب مجله پاراج قصد داریم به معرفی بهترین سریال های جنگی ایرانی بپردازیم و آنها را بررسی کنیم.
بهترین سریال های جنگی ایرانی
سریالهایی که در فهرست زیر مشاهده میکنید، در موضوعات مختلف تهییه شدهاند و هر کدام داستانهای جذابی دارند.



در چشم باد نه تنها یکی از بهترین سریالهای ژانر جنگی، بلکه یکی از بهترین سریال های ایرانی است. این اثر به کارگردانی و نویسندگی مسعود جعفری جوزانی ساخته شده و یک ملودارام تاریخی-اجتماعی محسوب میشود. این اثر به سراغ برهههای مختلف تاریخ ایران میرود و روایت آن از زمان نهضت جنگل تا آزادسازی خرمشهر روایت میشود. پارسا پیروزفر عهدهدار نقش اصلی این سریال است و به جز دوران کودکی، ایفاگر دوران جوانی و میانسالی شخصیت بیژن ایرانی بوده است. در چشم باد صحنههای جنگی خیلی زیادی ندارد اما همان صحنههایی که نشان میدهد نیز بسیار هیجانانگیز است. شما با بیژن ایرانی گریزی به جنگ جهانی اول و دوم و البته دفاع مقدس خواهیم داشت. این سریال به لحاظ روایت داستان و شخصیتپردازی به حدی قوی است که تا کنون هیچ سریال ایرانیای نتوانسته مانند آن در این مضمون مخاطب را محو خود کند. به گفته منابع بودجهای که صرف این فیلم شد، حدود 12 میلیارد تومان بود.
داستان سریال درباره زندگی مردی به نام بیژن ایرانس است که زندگیش همزمان با وقایع سیاسی دستخوش تغییر میشود. بیژن در کودکی در خطه شمال زندگی میکرد و بخاطر نهضت جنگل و نجات پدر خانواده وی مجبور به مهاجرت به تهران میشوند. او در جوانی خلبان ارتش ایران است اما بخاطر وطنپرستی تبعید میشود و بعدها در آمریکا جراح مغز میشود. بیژن تنها یک عشق جاویدان به نام لیلی و یک فرزند به نام عباس دارد که عشق به همسر و فرزند او را بعد از سالها به ایران میکشاند.



مختارنامه بدون شک به لحاظ داشتن صحنههای نبرد جنگی برترین سریال ایرانی است. داوود میرباقری نویسنده و کارگردان این سریال بود و این پروژه عظیم را طی 40 قسمت ساخت. فیلمبرداری مختار نامه از سال 1383 تا 1388 به طول انجامید و سریال دارای چیزی حدود 700 سکانس است که 100 سکانس آن به جنگهای سریال مربوط میشود. در حقیقت مختارنامه در خود 5 جنگ بزرگ تاریخی اسلامی را نشان میدهد. مختارنامه با بودجه حدود 24 میلیارد تومان به کار خود پایان داد و توانست یکی از برترین سریالهای این ژانر شود.
داستان مجموعه تلویزیونی مختارنامه درباره مختار ثقفی یکی از شخصیتهای تاریخ اسلام و خصوصا شیعه است. مختار یکی مریدان حضرت علی (ع) بود. او در جریان امام حسن (ع) و معاویه از دخالت در این قضیه دست نگه داشت. سپس پشیمان شد و در جریان کربلا قصد داشت به امام حسین (ع) بپیوندد اما به زندان افتاد. در نهایت او قیام بزرگی کرد و حدودا 5 سال توانست بر کوفه حکومت کند. در مسیر این فیلم شما با مختار همراه میشوید و چالشهای پیش رو او را میبینید.



یکی از عجیبترین و دلهرهآورترین سریالهای جنگی که باید به شما معرفی کنیم، مجموعه نمایش خانگی سقوط است. سقوط به کارگردانی سجاد پهلوانزاده و نویسندگی اعظم بهروز ساخته شد و یکی از جدیدترین آثار این فهرست محسوب میشود. این مجموعه اولین تجربه کارگردانی آقای پهلوانزاده بود و البته جز معدود آثاری است که درباره داعش ساخته شد. بازیگران جوانی همچون الناز ملک و سجاد بابایی در این مجموعه به مخاطب معرفی شدند و بازی آنها مورد توجهات زیادی قرار گرفت. سقوط صحنههای جنگی فراوانی ندارد اما به خوبی وحشیگری داعش و فضای پراسترس گروهک آن را به مخاطبان نشان داد. بدون اغراق این مینی سریال 9 قسمته یکی از برترین آثار ایرانی است که به لحاظ سناریو از قدرت خوبی برخوردار شده است.
داستان سریال سقوط درباره دختری به نام آیسان است که با پسری به اسم ژاکان آشنا میشود و بین آنها عشقی اتفاق میافتد. در نهایت آنها تصمیم میگیرند تا ازدواج کنند و زندگی خوبی داشته باشند. بعد از مراسم ازدواج ژاکان قصد دارد آیسان را به ترکیه ببرد و ماه عسل خوبی داشته باشند. اما بعد مشخص میشود که ژاکان در واقع یکی از اعضای داعش است و آیسان نیز گیر این گروهک میافتد. در نهایت آیسان میتواند با افرادی ایرانی که در پوشش وارد گروهک شدهاند، ارتباط بگیرید.
سربداران اثر بعدی بهترین فهرست سریال های جنگی ایرانی است که جز آثار قدیمی این کشور محسوب میشود. این مجموعه به کارگردانی محمدعلی نجفی ساخته شد و توانست توجهات زیادی دریافت کند. نویسنده این اثر کیهان رهگذار بود. سربداران درباره سلسله و جنبشی به همین نام است که در قرن هشتم خورشیدی حضور داشتند. هدف این جنبش پایان دادن به چیرگی مغولها در ایران بعد ۱۲۰ سال تسلط بر کشور بود. شعار این جنبش «سر به دار میدهیم تن به ذلت نمیدهیم» بود. در واقع جنبش سربداران قصد داشت که عناصر مغولی را از ایران حذف و فرهنگ اسلامی را در کشور حکمفرما کند. این اثر بیشتر جنگ کلمات و روانی را نشان میدهد و صحنههای
داستان سریال سربداران به قرن هشتم هجری خورشیدی در ایران سفر میکند. در این اثر شاهد چیره شدن مغول بر ایران هستیم و تاثیر مخرب فزهنگ مغولی را بر روی مردم این مرز و بوم میبینیم. در ابتدا شیخ خلیفه مازندرانی قیام سربداران را تاسیس میکند تا جلوی تسلط فرهنگ مغولی را بر ایران بگیرد. بعد از وی شاهد ادامه راه با شیخ حسن جوری هستیم که چگونه دست بیگانه را از کشور جدا میکند
سوران سریالی جدید است که در ژانر جنگی تولید شد و پس از پخش توانست بسیار مورد تحسین قرار گیرد. کارگردان این اثر سروش محمدزاده بود و نویسندگی آن را عباس ریاحی برعهده داشت. این مجموعه یکی از سریالهای درخوری بود که طی سالهای اخیر توانست تصویر دیگری از جنگ را به مخاطب نشان دهد. داستان سریال مانند اکثر روایتهای زمان جنگ بر اساس واقعیت است. مرکز سریال سوره حوزه هنری انقلاب اسلام تولید کننده مجپوعه تلویزیونی بود. این اثر از روی کتاب عصرهای کریسکان به قلم کیانوش گلزار راغب ساخته شد.
داستان سوران درباره شهید امیر سعیدزاه ملقب به سردشتی را روایت میکند. در این سریال با داستان این شهید از مبارزات پیش از انقلابش همراه میشویم و سختیهایش بعد از انقلاب و دوران جنگ را میبینیم. وی تنها بازمانده زندان مخوف کریسکان بود. زندانی مخوف و هولناک که حتی اسم آن لرزه بر اندام بسیاری میانداخت.



سفر به چزابه یکی دیگر از بهترین سریال های جنگی ایرانی است که به کارگردانی و نویسندگی رسول ملاقلیپور ساخته شد. این مجموعه تلویزیونی بازیگرانی همچون کرامتی، فرهاد اصلانی، حبیب دهقاننسب، عاطفه رضوی، سیامک انصاری و علی سلیمانی دارد که با بازی ممتاز خود روح بر پیکره سریال دمیدند. سفر به چزابه در 12 قسمت از صدا و سیمای ایران پخش شد و بعدها دو نسخه سینمایی در ایران از او با نامهای سفر به چزابه و نجاتیافتگان در سینمای ایران پخش شد. سفر به چزابه یکی از کاملترین نسخهها و ملموسترین داستانها را از دفاع مقدس دارد.
داستان این فیلم درباره گروهی از گردشگران است که به مناطق جنگی سفر میکنند. یکی از آنها شروع به روایت داستان خود از جنگ میکند و بعدهای معلوم میشود که افراد دیگر نیز روایتهای مختص خودشان را از دوران جنگ، حال و هوای آدمها و اتفاقات که برایشان افتاده را روایت میکنند.



زیرخاکی عنوان بعدی این فهرست است که به کارگردانی و نویسندگی جلیل سامان ساخته شد. پژمان جمشیدی و ژاله صامتی بازیگران اصلی این سریاا هستند که نخستین بار از سال 1399به روی آنتن تلویزیون رفت. این اثب متفاوتترین سریال لیست است، زیرا روایت کمدیگونه از جنگ داررو. سریال طی چهار فصل از سال 1399 تا 1403 پخش میشود و هر دفعه شاهد روایت بخشی از تاریخ ایران در آن خواهیم بود. چهار فصل از این سریال تولید شد و فصل سوم آن در دل جنگ اتفاق میافتد که در آن میتوانید صحنههای جنگی نیز ببینید. اگر دلتان فقط یک درام یا تراژدی از جنگ نمیخواهد، زیر خاکی انتخاب خوبی است.
داستان سریال زیرخاکی درباره یک شخصیت به اسم فریبرز باغ بیشه است که به همراه همسرش پریچهر و پسرش کاوه زندگی میکند. او به دنبال یک زیر خاکی میگردد و در جهت پیدا کردن آن به دردسرهای بزرگی میافتد از دستگیری بخاطر پخش اعلامیه گرفته تا سرگردانی وسط جنگ و افتادن گیر نیروهای عراق. در سریال با فریبرز تجربههای جالبی خواهید داشت.
مجموعه تلویزیونی عشق کوفی به کارگردانی حسن آخوندپور و نویسندگی فائزه یارمحمدی و یزدان محمدکاظمی ساخته شده است. این مجموعه به سراغ روایتی مذهبی از تاریخ اسلام میرود و در خود صحنههای جنگ نیز دارد. در حقیقت زمان وقوع سریال پیش از اتفاقات کربلا شروع میشود و بعد از آن به پایان میرسد. اگرچه این سریال چندان در حوزه به تصویر کشیدن جنگ خبره نیست اما اطلاعات خوبی از وقایع کربلا در اختیار مخاطب قرار میدهد. سعید شریف و شبنم قربانی زوج اصیلی سریال هستند که داستان بر محوریت آنان میچرخد.
داستان این مجموعه در سال ۶۱ هجری اتفاق میافتد. هلال یک کماندار مشهور از خاندانی علوی است که شیفته دختری نازپرورده و زیبا به اسم نائله میشود. آنها عشقی تقریبا ممنوعه به دلیل طایفههای خود دارند اما قلبهای عاشق چیزی از اختلاف نمیفهمند. در همین حین اتفاقاتی همچون کشته شدن مسلم بن عقیل و حوادث کربلا در حین روایت داستان نشان داده میشود.
کلام آخرسریال های ژانر جنگی هم میتوانند گوشهای از تاریخ را روایت کنند و هم نمایانگر صحنههای نبردی باشند که مخاطب از دیدن آنها احساس هیجان کند. همانطور که مشاهده کردید این آثار با بودجههای بالایی ساخته شدهاند، به همین دلیل کمتر کارگردانی به سراغ این ژانر میرود.در لیستی که مشاهده کردید، بهترین سریال های جنگی ایرانی معرفی نمودیم. به نظر شما کدام عنوان قویتر از دیگر عنوانها بود؟ از اینکه تا پایان این مطلب همراه مجله پاراج بودید.