بهترین سریال های امنیتی ایرانی؛ از گاندو تا سرجوخه

در طی سالهای اخیر که امنیت ملی تبدیل به موضوعی مهم شده است، ساخت سریال های امنیتی ایرانی نیز رونقش گرفتهاند. این آثار معمولا ژانری جنایی و پلیسی دارند و به روایت داستان قهرمانانی ملی میپردازند که تمام تلاش خود را میکنند تا جلوی نفوذ دشمن به اطلاعات سری ایران در حوزه نظامی، استراتژی و الکترونیکی را بگیرند. در ادامه تعدادی از برترین عناوین این موضوع را معرفی خواهیم کرد.
امنیت اگرچه تنها یک کلمه است اما دنیایی از معانی پشت آن نهفته شده است. واژه امنیت در موقعیتهای مختلف کاربرد دارد اما در حوزه یک کشور بیشتر به مصونیت بخشهای مختلف آن از حمله دشمن تلقی میشود. در طی سالهای اخیر دیگر جنگ سرد به دلیل خسارتهای گاها جبران ناپذیر خود مورد توجه قرار نمیگیرد و اکثر کشورهای ابرقدرت برای سلطهگری به فکر جنگ نرم هستند. بنابراین با حمله به امنیت (عموما در حوزه روانی و غیرنظامی) سعی در نفوذ به آن دارند.
در کل جهان امنیت ملی مسئلهای مهم به شمار میرود و درباره آن فیلم یا سریال ساخته میشود. برای مثال سریال هوملند (Homeland) یکی از مشهورترین سریال های امنیتی است که در آمریکا ساخته شد. از آنجایی که ایران موقعیت بسیار مهمی در خاورمیانه دارد، همواره به لحاظ تامین امنیت در جایگاه خاصی قرار میگیرد و سریالهای مختلفی درباره امنیت ملی و جلوگیری از جاسوسان در کشور ساخته میشود. در این مقاله پاراج با معرفی سریال های امنیتی ایرانی همراه شما هستیم.
بهترین سریال های امنیتی ایرانی
در ادامه شما را با 10 عنوان از مهمترین و دیدنیترین سریالهای جاسوسی و اطلاعاتی ایران آشنا میکنیم.
گاندو بیشک از معروفترین سریال های اطلاعاتی ایرانی است که توسط جواد افشار کارگردانی شد و آرش قادری نویسنده آن بود. این مجموعه سیاسی-جنایی طی دو فصل و مجموعا 67 قسمت از شبکه سوم سیما پخش شد و بازیگران مشهوری همچون داریوش فرهنگ، پیام دهکردی، محمدرضا شریفینیا، لیلا اوتادی و وحید رهبانی در آن ایفای نقش داشتند. گاندو بین سالهای 1398 تا 1400 بر روی آنتن رفت و بسیار پرطرفدار شد. این مجموعه به گفته سازندگان از روی یک پرونده واقعی نوشته شد و همین مسئله باعث شد که نه تنها در سطح ملی، بلکه برونمرزی نیز مورد توجه قرار گیرد. در حقیقت گاندو یکی از سریالهای خوشساخت با موضوع امنیت محسوب میشود که مخاطب را با خود همراه میکند. این اثر دارای تعلیق بهجا و هیجانات کافی است. از آن گذشته سریال پیچیدگیهای زیادی دارد که معماهای زیادی برای مخاطب خود طرح میکند.
داستان سریال گاندو حول محور افسران سازمان اطلاعات سپاه میگردد که برای حفظ امنیت کشور باید با پروندههای سیاسی-امنیتی زیادی دست و پنجه نرم کنند. در این مجموعه درباره جاسوسان برونمرزی، آقازادهها و عوامل داخلی توضیح داده میشود که چگونه جنایات آنها توسط اطلاعات کشف شده و مجازات میشوند.



هوش سیاه دومین سریال این لیست و یکی از پرطرفدارترین سریال های ایرانی است که نه تنها در حوزه امنیت روایت میشود، بلکه نگاهی موشکافانه به جرائم رایانهای دارد. این مجموعه به کارگردانی مسعود آب پرور و نویسندگی تیمی از نویسندگان ساخته شد. ژانر سریال اکشن، پلیسی و جنایی است و طی دو فصل از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت. هوش سیاه یکی از منحصربهفردترین سریالهای تلویزیونی بود که با شکستن بسیاری از کلیشهها، یکی از جذابترین کاراکترهای منفی یا بدمنهای تلویزیونی یعنی جمشید کاظمی را به مخاطب معروفی کرد. خوبی سریال هوش سیاه این است که با شخصیتهای کسل کننده و معمولی روبهرو نیستیم. شخصیت مثبت داستان یک پلیس وظیفهشناس اما دارای نقطه ضعف و شخصیت منفی یک نابغه حوزه رایانه با ضریب هوشی بسیار بالاست. در هوش سیاه پلیس همیشه یک قدم عقبتر است و یک بازی موش و گربه زیبا بین شخصیت مثبت و منفی میبینیم. این مجموعه در فصل اول خود ته مایههای سیاسی دارد و بیشتر تمرکز خود را بر روی جرایم رایانهای میگذارد اما فصل دوم آن کاملا امنیتی است.
بازیگران سریال حسین یاری، کیکاووس یاکیده، کیهان ملکی، امیررضا دلاوری و مجید واشقانی هستند. سریال مجموعا 41 قسمت دارد و در سالهای 1389 و 1392 به روی آنتن رفت. داستان درباره یک نابغه کامپیوتر به اسم جمشید کاظمی (با نام مستعار کامران بوریایی) است که وارد ایران شده تا دست به یک سری خرابکاری بزند اما سرگرد بهروز احمدی، مسئول پرونده او، قرار نیست بگذارد جمشید به مقصودش برسد.



عنوان بعدیای که قصد معرفی آن را داریم، مجموعه امنیتی ماتادور محصول 1392 است. این اثر به کارگردانی فرهاد نجفی و نویسندگی آرش قادری طی 11 قسمت از شبکه یک سیما پخش شد. ماتادور در زمان پخش خود توانست بسیار مورد تحسین قرار بگیرد و یک اکشن-پلیسی جذاب بود. این مجموعه در وهله اول بازیگران جذابی همچون پولاد کیمیایی، علیرام نورایی، شقایق فراهانی، سام درخشانی، پوریا پورسرخ، مجید واشقانی و لیندا کیانی داشت. در حقیقت ماتادور از آن دسته آثار اکشن پربازیگر بود که با تعلیق و هیجان مخاطب را از ابتدا تا به انتها با خود همراه میکند. داستان این مجموعه درباره یک گروه تروریستی حرفهای است که به طور کلی در زمینه خرابکاری در منطقه تجربیات فراوانی دارند. آنها از سوی بیگانگان استخدام شدهاند تا در هنگام حضور یک مقام اروپایی برای سخنرانی درباره انرژی اتمی، وضعیت را ناآرام کنند. از سوی دیگر ماموران پلیس به دنبال آنان هستند.
شهباز نام یکی از سریال های جاسوسی ایرانی است که به کارگردانی حمیدرضا لوافی و نویسندگی مینا خدیوی ساخته شد. این مجموعه از شبکه اول سیما به روی آنتن میرفت و در سال 1401 پخش شد. شهباز مجموعا 30 قسمت داشت و در زمان پخش خود بسیار پرطرفدار شد. این اثر نیز در حوزه رایانه و امنیت قرار دارد و موضوعات آن به مسائل روز نزدیکتر هستند. شهباز با حضور بازیگرانی همچون آرش مجیدی، مهدخت مولایی، زندهیاد رضا داوودنژاد و علیرضا آرا ساخته شد که عامل اصلی جذابیت سریال هستند. شهباز مورد تایید بسیاری از مخاطبان قرار گرفت و حتی زمزمههایی درباره ساخت فصل دوم آن نیز بود اما در نهایت اخباری پخش نشد.
داستان سریال حول محور دختر جوانی به اسم نجوا میگردد. او هوش و استعداد بالایی دارد و در حوزه برنامه نویسی بسیار موفق محسوب میشود. نجوا پس از مرگ دوست صمیمیاش با اطلاعات عجیبی مواجه میشود. او میفهمد که مرگ دوستش ارتباط زیادی به شبکه خرابکاری خطرناکی به نام ارغوان دارد.



سقوط یکی از پرتعلیقترین و استرسزاترین سریال های امنیتی ایرانی است که به کارگردانی سجاد پهلوانزاده در سال 1401 ساخته شد. این مجموعه از شبکه نمایش خانگی در سال 1401 پخش میشد و در واقع یک مینی سریال 9 قسمته است. اعظم بهروز نگارش فیلمنامه این سریال را برعهده داشت. سقوط شما را به قعر کابوسی وحشتناک برده و دست شما را آنجا رها میکند. در لحظه لحظه سریال شما با شخصیت اصلی که یک زن است همراه میشوید و ترسها و دلیریهای وی را تجربه خواهید کرد. سقوط داستان دزد و پلیس نیست، بلکه به دل عمیقترین وحشت منطقه یعنی قلمرو داعش میرود. این سریال اگرچه یک درام عاشقانه است اما در بستر هیجانی، امنیتی و گاها ترسناک روایت میشود. سقوط یکی از موفقترین مینی سریالهای زمان خود بود.
داستان مینی سریال سقوط درباره دختر جوان و پر از آرزویی به نام آیسان است که با پسری به نام ژاکان آشنا میشود. آیسان گمان میکند که به خوشبختی رسیده و قرار است پس از ازدواج با ژاکان به ترکیه برود و ماه عسلی رویایی داشته باشد اما رفته رفته نه تنها میفهمد شاهزاده سوار بر اسب سفیدش، نیمه تاریکی دارد، بلکه قرار است چیزی را تجربه کند که تا سالها کابوس آن رهایش نکند.



یکی از مجموعه های تلویزیونی امنیتی پرطرفدار تعبیر وارونه یک رویا است که توسط فریدون جیرانی کارگردانی و نویسندگی شد. به علاوه مرتضی اصفهانی نیز در نوشتن فیلمنامه سهیم بود. سریال در سال 1394 از شبکه اول سیما به روی آنتن تلویزیون رفت. تعبیر وارونه یک رویا از آن دسته سریالها بود که ذهن شما را درگیر میکرد و دارای آغازی پرکشش، سیر هیجانی و پایانی قابل قبول بود. در حقیقت تکنیک فیلمبرداری و جلوههای ویژه این مجموعه نمایانگر اثری مدرن در زمان خودش بود. این اثر مجموعا 30 قسمت داشت و در زمان خود با نقدهای بسیار مثبتی روبهرو شد. امیر جعفری، داریوش ارجمند، فرهاد قائمیان، پانتهآ بهرام، نگار عابدی، نیما نادری، قاسم زارع، الهام کردا و فرزین صابونی از جمله هنرپیشگان این اثر بودند.
تعبیر وارونه رویا ابتدا قرار بود با نام «خانه امن» ساخته شود و به صورت سیاه و سفید باشد اما بعدها تصمیمات تغییر کرد و در نهایت شاهد اثری این چنینی بودیم. داستان درباره یکی از نخبگان کشور ایران است که هدف سازمانهای جاسوسی ایرانی قرار گرفته و قصد ربودن او را جهت دزدیدن اطلاعات هستهای دارند. از سوی دیگر عواملی فریب خورده در کشور حضور دارند که آب به آب به آسیاب دشمن میریزند. در این شرایط ماموران امنیت قصد دفاع از کشور را دارند.
سریال آسمان من یکی از بهترین سریال های امنیتی ایران است که به کارگردانی محمدرضا آهنج ساخته شد. آسمان من ژانری اجتماعی، پلیسی، تاریخی، جنایی و خانوادگی داشت که در بستر امنیت پرواز روایت میشد. هومان فاضل نویسنده سریال بود و مجموعه از شبکه افق سیما برای بار نخست پخش شد. آسمان من محصول سال 1394 و تولید کننده آن سازمان هنری رسانهای اوج است. تعداد بازیگران آسمان من بالاست. دانیال حکیمی، حمیدرضا عطایی، حسن پورشیرازی، آتیلا پسیانی، امین حیایی و پژمان بازغی از بازیگران این مجموعه محسوب میشوند. آسمان من در زمان خود پرتماشاگر بود و البته به موضوع جدیدی میپرداخت. سریال طی یک فصل و 30 قسمت به روی آنتن رفت.
داستان آسمان من از سال 1363 یعنی اوج هواپیماربایی در ایران شروع میشود که گارد پرواز در چه شرایطی به سر میبرد. سپس بعد از چند قسمت زمان 25 سال جلو میآید و در هر قسمت گارد امنیت پرواز ایران را مشاهده میکنیم که با چه چالشهایی در پروازها برای حفظ جان مسافران روبهرو میشوند.
با رونق ژانر امنیت در طی سالهای اخیر، یکی از سریال های اطلاعاتی ایرانی که ساخته شد، ترور خاموش بود. این اثر با نام مرگ خاموش نیز شناخته میشود و کارگردان آن احمد معظمی است. نویسندگی ترور خاموش برعهده حسین ترابنژاد و هومان فاضل بود که به آن ژانری معمایی و پلیسی دادند. ترور خاموش طی یک فصل روی آنتن رفت و مجموعا 30 قسمت داشت. این اثر از شبکه یک سیما پخش میشد و محصول سال 1398 است. زندهیاد سعید راد، پرویز فلاحیپور، پریوش نظریه، ستاره اسکندری، جلال فاطمی و امیرمحمد زند از جمله هنرپیشگان سریال بودند. این مجموعه توانست در زمان خودش نقدهای مثبتی دریافت کند و اثری بسیار موفق بود.
داستان ترور خاموش درباره امنیت نرم است. در این مجموعه قرار نیست صرفا با یک جاسوس دست و پنجه نرم کنیم، بلکه ضربه امنیتی به کشور را در بستر مسائلی اجتماعی همچون طلاق، قاچاق انسان، مواد مخدر و حاشیه نشینی میبینیم. سریال با الهام از پروندههایی حقیقی ساخته شده و واکنشهای مختلفی را دریافت کرد.



خانه امن یکی از سریالهای دیگری بود که در حوزه امنیت و اطلاعات ساخته و از شبکه یک سیما پخش شد. خانه امن دو فصل داشت و علاوه بر ایرلن، در لوکیشنهای خارج از کشور نیز ساخته شد. احمد معظمی کارگردانی سریال را برعهده داشت و حسین تراب نژاد نویسنده آن بود. تعداد قسمتهای فصل اول این اثر که در سال 1399 پخش شد، 50 قسمت بود. فصل دوم این اثر تا کنون پخش نشده است و مشخص نیست که سازندگان درباره آن چه تصمیمی بگیرند. این مجموعه تلویزیونی با نقدهای مثبتی روبهرو شد و توانست نظر مثبت منتقدان را به خود جلب کند.
داستان سریال خانه امن درباره دو مامور امنیت به نامهای کمال و افشین است. کمال در حوزه ضد تروریستی و افشین در حوزه مفاسد اقتصادی فعالیت میکنند. ابتدا افشین که در حال ردیابی یکی از عوامل تروریستی گروه داعش است، میفهمد که آنها قصد انجام عملیاتی در ایران را دارند. رفته رفته پرونده پیچیدهتر و وارد حوزه مفاسد اقتصادی نیز میشود. حال کمال و افشین باید با یکدیگر همکاری کنند.
آخرین مجموعهای که در لیست بهترین سریال های جاسوسی-امنیتی معرفی میکنیم، سرجوخه است. سریال به کارگردانی احمد معظمی و نویسندگی سید حسین امیرجهانی ساخته و در سال 1400 از شبکه سوم سیما پخش شد. سرجوخه یک دنباله مستقل به نام تمام رخ نیز دارد که آن در حوزه دیگری از امنیت روایت میشود. این سریال پس از پخش بسیار مورد استقبال قرار گرفت. به طوری که تحسین تماشاگران را برانگیخت و پرمخاطب شد. سرجوخه مجموعا 30 قسمت دارد. از جمله بازیگران این اثر میتوانیم به آرش آصفی، حمیدرضا محمدی، سامان صفاری، هژیرسام احمدی، نیلوفر کوخانی و نازنین کیوانی اشاره کنیم. سریال سرجوخه در بستری پلیسی-معمایی روایت میشود.
این اثر درباره شخصیتهای غلامرضا و کیان است که اگرچه راه و موانع آنها در رسیدن به عشق مشابه هم به نظر میرسد، اما دیدگاه آنان متفاوت است. یکی از این شخصیتها طرفدار جمهوری اسلامی و دیگری یک جاسوس سایبری از بریتانیا است. هر یک از آنها چالشهایی بر سر راه خود دارند که در بستری امنیتی روایت میشود.
کلام آخردر این مطلب با معرفی بهترین سریال های امنیتی ایرانی که ساخته شدهاند، همراه شما بودیم. مسئله امنیت در هر کشوری اهمیت ویژه دارد و به غیر از اینکه افرادی را برای حفظ امنیت در هر کشور به عنوان اعضای سازمان اطلاعات آن کشور انتخاب میکنند، بلکه سالانه بودجهای صرف ساخت آثار امنیتی به منظور قدرانی و تفهیم بیشتر سختی کار این سازمانها به مردم اختصاص داده میشود. به نظر شما کدام یک از سریالهای امنیتی ایران بهتر از دیگر سریالها است؟ دلیل این موفقیت را چه میدانید؟ از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم.