برجسته ترین بازیگران نقش منفی ایرانی؛ شرور هایی که ماندگار شدند!

ویلنها یا شرورها نقش مهمی در سینمای هر کشور دارند. آنها در حقیقت پس از شخصیتهای مثبت نقش مهمی را در آثار سینمایی یا سریالی ایفا میکنند. اما گاه این مسئله پیش میآید که شخصیتهای منفی از شخصیتهای خوب نیز پیشی میگیرند و بسیار معروفتر میشوند. حتی در سینمای امروز شخصیتهای منفی گاه شخصیت اصلی فیلم هستند. در طی سالهای اخیر صنعت فیلم و سریالسازی ایران نیز شخصیتهای منفی موفق زیادی به مخاطب معرفی کرده است. حال این سوال پیش میآید که بهترین بازیگران نقش منفی ایرانی چه کسانی هستند؟
شخصیتهای منفی از مهمترین ارکان فیلم یا سریال هستند. در حقیقت تا مدتهای طولانی که سینمای ایران و جهان قهرمانمحور بود، این شخصیتها نقش مکمل شخصیتهای مثبت یا قهرمان را داشتند. سپس رفته رفته سینمای مدرن این فرصت را به شخصیتهای منفی داد که به عنوان شخصیتهای اصلی فیلمها حضور پیدا کنند. این کار به صنعت سریالسازی نیز رسید و بسیاری از نقشهای منفی برجسته متعلق به سریالها هستند. در حقیقت حضور شخصیت منفی به عنوان شخصیت اصلی سبب میشود که مخاطب گذشته او را دیده و متوجه شود که چگونه تبدیل به شخصیتی منفی شده است.
کشور ایران بازیگران برجسته زیادی دارد که برخی از آنها به خوبی از پس ایفای نقشهای منفی و خاکستری درآمدهاند. برخی از این بازیگران به حدی نقشهای خود را باورپذیر بازی کردهاند که در ذهن مخاطب حک شدهاند. در این مقاله مجله پاراج با معرفی بهترین بازیگران نقش منفی ایرانی همراه شما هستیم.
ماندگارترین بازیگران نقش منفی ایرانی
در این فهرست بازیگران معروف نقش منفی ایرانی را به همراه نقش برجستهای که بازی کردهاند، معرفی میکنیم. همچنین بررسیای بر نحوه بازیگری آنها نیز خواهیم داشت.
۱. جلال پیشواییان با نقش کریم آب منگل؛ از اولین بدمن های سینما
در زمانهای شخصیتهای منفی چندان پیشرفته نبودند و به نوعی فقط یک کاراکتر تماما سیاه را به نمایش میگذاشتند، جلال پیشواییان سرنوشت دیگری را برای یک نقش منفی بودن رقم زد. این بازیگر متولد سال ۱۳۰۹ بود و در سال ۱۴۰۰ درگذشت. مرحوم پیشواییان بازیگری را از سال 1340 با فیلم دختری فریاد میکشد شروع کرد. این بازیگر را عمدتا به واسطه نقشآفرینیهای منفیاش میشناختند و تا پیش از انقلاب و کنارهگیری از بازیگری، بیش از ۸۰ فیلم بازی کرد. وی عمدتا کثیفترین چهرههای نقش منفی را در سینما رقم زد و همچنین جز بازیگران موج نوی سینمای ایران بود.
مشهورترین نقشآفرینی جلال پیشواییان در حقیقت نقش کریم آب منگل در فیلم سینمایی قیصر بود. در حقیقت این نقش سرنوشت دیگری را برای دنیای بازیگری او رقم زد. کریم آب منگل باعث شهرت زیاد مرحوم پبشواییان شد. این نقش قاتل و متجاوز اگرچه چهرهای کاملا سیاه داشت و از قاعده سایر بدمنهای فیلمفارسی پیروی میکرد، اما وجه تمایز آن بازی تمیز و یکدست جلال پیشواییان بود. او به حدی نفرتانگیز بودن را به مخاطب خوب منتقل میکرد، که بسیاری از این بازیگر متنفر میشدند.
۲. جمیله شیخی با نقش ماهرخ
بانو جمیله شیخی یکی دیگر از هنرپیشه های نقش منفی ایرانی بود که با ایفای نقشهای برجسته خود در این زمینه شناخته میشد. خانم شیخی در سال ۱۳۰۹ به دنیا آمد و سال ۱۳۸۰ درگذشت. وی یکی از بازیگران برجسته تئاتر، سینما و تلویزیون ایران بود که از سال ۱۳۳۶ وارد عرصه تئاتر شد. بازی این هنرپیشه بسیار قوی بود. او در طی سالهای بازیگری خود نقشهای منفی زیادی کرد و یکی از جسورترین بازیگران زن زمانه خود بود. خانم شیخی نقشهای منفی زیادی را پس از انقلاب بازی کردند و عمدتا به وی نقش مادرشوهرهای بداخلاق و غرغرو را محول میکردند که بسیار نیز در ایفای این نوع نقشها استاد بودند. این بازیگر دوبار برنده برنده سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شد و یکی از بازیگران ایرانی بود که نماد یک نقش خاص در سینما و تلویزیون محسوب میشد.
برجستهترین و جز اولین نقشهای منفی این بازیگر، نقش ماهرخ در سریال پاییز صحرا بود. ماهرخ زنی بسیار مستبد و زورگو بود که مفهوم درست رهایی فرزند بعد از ازدواج را نمیدانست. او مدام با عروس خود، صحرا، بدرفتاری میکرد و باعث تحریک دعوای بین عروس و پسرش، ساسان، میشد. این نقش به حدی مورد توجه قرار گرفت که مخاطبان وقتی خانم شیخی را در نانوایی یا بیرون از خانه میدیدند. از وی رو برمیگرداندند.
۳. شهاب حسینی با نقش قباد دیوان سالار
شهاب حسینی یکی از بازیگران نقش منفی ایرانی است که از دهه ۷۰ فعالیت خود را در حوزه بازیگری آغاز کرد و تا به امروز نقشآفرینیهای موفق زیادی داشته است. وی صاحب جوایز بینالمللی خرس نقرهای برلین و نخل طلای کن شده است. همچنین از سوی دولت فرانسه نشان لژیون دونور را نیز دزیافت کرد. او صاحب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر نیز شده است. این هنرپیشه بازیگر بسیار منعطفی است ک نقشهای مختلف مثبت و منفی ایفا کرده است. چیزی که آقای حسینی را متفاوت میکند و جز محبوب ترین شخصیت های منفی ایرانی قرار میدهد، نقشآفرینی وی به عنوان یک نقش منفی است که همه او را دوست دارند.
سریال شهرزاد شخصیتی به اسم قباد دیوانسالار را به مخاطبان معرفی کرد که جز برجستهترین کارهای کارنامه هنری شهاب حسینی بود. قباد علیرغم تاریک بودن و انجام کارهای خلاف اما بخاطر داشتن گذشتهای سیاه و غمانگیز نگاه ویژه مخاطب را جذب کرد. بسیاری اشتباهات قباد را حاصل زندگی و شانس بد وی میخواندند و حس شفقت به این کاراکتر داشتند.
۴. هوتن شکیبا با نقش عبدالحمید ریگی
هوتن شکیبا یکی از بازیگران جوان و خوشآتیه ایرانی است که پتانسیل بالای خود را در زمینه ایفای نقشهای مختلف بارها به مخاطبان خود ثابت کرده است. وی از دهه ۸۰ وارد عرصه بازیگری شد اما تا دهه ۹۰ آنطور که باید دیده نشد. آقای شکیبا تا کنون یکبار برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شده است و عمدتا به عنوان بازیگری منعطف در سینمای ایران شناخته میشود. هوتن شکیبا در میان اثبات استعدادهای مختلف خود نشان داد که در بدمن بودن نیز استعداد درخشانی دارد.
فیلم سینمایی شبی که ماه کامل شد، از آثار برجسته این بازیگر بود که او را صاحب سیمرغ بلورین کرد. آقای شکیبا در این فیلم نقش عبدالحمید ریگی را بازی میکرد. در حقیقت شخصیت وی از روی یک شخصیت حقیقی الهام گرفته شده است. مردی که با عشقی دروغین جلو میآید و رفته رفته تحت تاثیر القاعاتی که به وی میشود، همسرش را میکشد. عبدالحمید علاوه بر اینکه جنایتکار بود، به این دلیل یکی از برترین نقش های منفی سینمای ایران محسوب میشود که تمامی ارزشهایش را برای یک گروه تروریستی واهی فدا کرد. او در واقع نمونه یک شکست کامل بود.
۵. آتیلا پسیانی با نقش احمد
آتیلا پسیانی بازیگر بزرگی بود که بین سالهای ۱۳۳۶ تا ۱۴۰۲ زندگی کرد و بسیار بازیگری باسواد بود. وی فعالیت بازیگری خود را از سال ۱۳۴۷ و تئاتر شروع کرد تا اینکه بعد از انقلاب و دهه ۶۰ رسما فعالیت بازیگری خود را آغاز کرد. مرحوم پسیانی به دلیل سبک بازی منعطف خود بسیار مورد توجه قرار میگرفت. او بیشتر در نقشهای مکمل ایفای نقش داشت و کارنامه هنری وی پر بود از نقشآفرینیهای برجسته. مهم نبود به این بازیگر نقش یک آدم خوب را پیشنهاد میدادند یا حتی یک خلافکار، او با خلاقیت هر نقشی را تکمیل میکرد. مرحوم پسیانی علاوه بر نقشهای مثبت، نقشهای منفی مختلفی نیز بازی کرده بود که شاخصترین ویژگی آنها خارج از کلیشه بودن آنها بود.
احمد در فیلم دو زن یکی از شخصیت های منفی ایرانی است که در ذهن مخاطب ماندگار شد و مخاطب نفرت عمیقی نسبت به آن داشت. این نقش به دلیل مردسالاری سمیای که به مخاطب نشان داد میداد، بسیار مورد توجه قرار میگرفت. همچنین روحیه خشن و ادبیات نامتعارف احمد نیز جز ویژگیهای بد دیگر وی بودند. حتی برخی از مخاطبان خانم با دیدن این شخصیت، از معقوله ازدواج ترس زیادی پیدا کرده بودند. مرحوم پسیانی برای ایفای این نقش توجهات بسیاری دریافت کرد.
۶. بهاره افشاری با نقش فرشته
یکی از بهترین بازیگران زن نقش منفی ایرانی، بهاره افشاری است. این بازیگر زن هنر و استعداد زیادی در ایفای نقشهای منفی دارد و از همان ابتدای راه بازیگری خود نشان داد که بسیار ریسک پذیر است. بهاره افشاری از دهه ۸۰ وارد سینمای ایران شد و خیلی زود با نقشی منفی به مخاطب معرفی شد. او چند نقش منفی دیگر نیز بازی کرد و نشان داد یک هنرپیشه کامل است. اما چیزی که باعث شد خانم افشاری به مدارج بالاتری نرسد، پیشنهاد نقشهای تکراری به او بود. در حقیقت شهرت این بازیگر برای وی مانند شمشیر دو لبه عمل کرد و باعث شد که به ابعاد دیگر شغلی خود به غیر از بازیگری تمرکز کند.
اما حتی اگر بهاره افشاری تا آخر عمر به سمت بازیگری نرود، با نقش فرشته خود در سریال او یک فرشته بود برای همیشه در ذهنها باقی خواهد ماند. کارگردان سریال این بازیگر را که چهره جوان و معصومی داشت، انتخاب کرد. از سوی دیگر خانم افشاری به صورت هنرمندانهای قادر بود چهره خود را ترسناک و خبیث کند. به طوری که نقش او برای مخاطب بسیار باورپذیر شده بود. این بازیگر در بخشی از خاطرات خود گفت که به حدی ایفای نقش وی برای مخاطب آن زمان باورپذیر بود که یکبار به ماشین او حمله شده بود و وی به سختی توانسته بود از دست افرادی که قصد حمله به او را داشتند، فرار کند.
۷. بابک حمیدیان با نقش مراد صفرخانی
بابک حمیدیان یکی از بازیگران مرد نقش منفی ایرانی برجسته در سینمای ایران است که در تا کنون موفق شده بدمنهای زیادی را به تصویر بکشد و اوج هنر خود را نشان دهد. او از دهه ۸۰ وارد حوزه بازیگری شد و اولین نقشآفرینی مورد توجه قرار گرفته توسط وی یک نقش خاکستری در سریال به کجا چنین شتابان بود که بسیار نیز مورد توجه قرار گرفت. آقای حمیدیان تا کنون موفق شده تا برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شود. او بازیگری نیست که تنها به نقشهای سفید و مثبت اکتفا کند، بلکه با جسارت کامل نقشهایی ایفا میکند که مخاطب را منزجر از کاراکتر مورد نظر کند.
برجستهترین و نفرتانگیزترین کاراکتری که بابک حمیدیان آن را ایفا کرده، مربوط به شخصیت مراد صفرخانی در فیلم هیس دخترها فریاد نمیزنند است. این بازیگر در این اثر نقش یک بیمار پدوفیلی را ایفا میکند که با اکتهای به جای خود، آن حس انزجاری که مخاطب باید از چنین اشخاصی دریافت کند، انتقال میدهد. مراد صفرخانی بدون شک یکی از مشمئزکنندهترین نقشهای سینمایی در ایران را دارد.
۸. علی نصیریان با نقش بزرگ آقا دیوان سالار
علی نصیریان فقط یکی از بازیگران نقش منفی ایرانی نیست، بلکه او را جزء چهرههای ماندگار ایرانی میدانند که صاحب نشان فرهنگ و هنر است. آقای نصیریان از سال ۱۳۲۹ وارد دنیای بازیگری شد. وی در سالهای پیش از انقلاب در سینما فعالیت داشت و پس آن نیز پررنگتر به ایفای نقش پرداخت. آقای نصیریان را عمدتا بازیگری منعطف میدانند، زیرا او نه تنها در نقشآفرینی کاراکترهای سفید تبحر دارد، بلکه در بازی کردن نقشهای منفی نیز استاد است. او تا کنون چندین نقش منفی برجسته در کارنامه هنری خود دارد که بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. آقای نصیریان صاحب سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد است و مسنترین فردی بود که این جایزه را دریافت کرد.
برجستهترین نقش منفی این هنرپیشه، بزرگ آقا دیوان سالار در سریال شهرزاد بود. بزرگ آقا شخصیتی مافیایی گونه دارد که بسیار بیرحم به نظر میآید و مستبد بودن وی به مخاطب نمایش داده میشود. او بدون فکر به زندگی افرادی که پیرامون وی در حال زندگی کردن هستند، برای رسیدن به خواستههایش تنها حرف خودش را میزند. علی نصیریان اما این شخصیت را بینقص به تصویر نمیکشد. طی روند داستان با جنبههای مختلف شخصیت بزرگ آقا و ضعفهایش نیز روبهرو میشویم.
۹. سیاوش طهمورث با نقش قدرت
یکی از بازیگران نقش خلافکار ایرانی که استاد نقشآفرینیهای منفی محسوب میشود، سیاوش طهمورث است. این بازیگر علاوه بر اینکه سواد بازیگری بالا و اکتهای قدرتمندی دارد، هرگز ابایی از بازی در نقشهای منفی ندارد. در حقیقت عمده نقشآفرینیهای این بازیگر ضدقهرمان یا منفی هستند و به طور کلی با همین نقشآفرینیهای خود شناخته میشود. این هنرپیشه با تئاتر کار خود را شروع کرد و سپس در سینما و تلویزیون حضور داشت. آقای طهمورث بیشتر در سریالهای تلویزیونی حضور پیدا کرده است و برجستهترین نقشهایش نیز متعلق به این رسانه هستند.
تاریکتترین نقش سیاوش طهمورث قدرت در سریال زیرتیغ است. او فردی است که اگرچه به خانواده خود اهمیت زیادی میدهد اما یک ظالم کامل است. قدرت از پایمال کردن حقوق نزدیکانش ابایی ندارد و همواره سعی میکند تا با فریب و نیرنگ کار خود را پیش ببرد. آقای طهمورث کاملا این حس را به مخاطب انتقال میدهد و این نقش کاملا باورپذیر است.
۱۰. رعنا آزادی ور با نقش سمیرا
رعنا آزادیور بیشک جز موفقترین بازیگران نقش منفی ایرانی است که در طی سالهای اخیر چهره یک ویلن واقعی را در شبکه نمایش خانگی به مخاطب نشان داد. او بازیگری را از دهه ۸۰ شروع کرد و با بازیهای باورپذیر خود شناخته میشود. او تا کنون یکبار برنده تندیس حافظ بهترین بازیگر زن درام شده است. خانم آزادیور بازی یکدست و باورپذیری دارد که مخاطب را با خود همراه میکند. این هنرپیشه احساسات را با استفاده از زبان بدن و میمیک صورت خود به مخاطب نشان میدهد.
معروفترین نقشآفرینی خانم آزادیور مربوط به سریال زخمکاری است. این هنرپیشه در زخمکاری یکی از برجستهترین نقشهای خود تحت عنوان سمیرا را بازی میکند. سمیرا زنی بسیار باهوش و فتنهگر است که پایبندی چندانی به اخلاقیات ندارد. او تنها تشنه قدرت است و با بدست آوردن آن راضی میشود. شخصیت سمیرا اما طرف دیگری نیز دارد. او مادری آسیبدیده است که فرزندش را از دست داده و کودکی وحشتناکی داشته که وی را تبدیل به موجودی با عدم تعادل کرده است. همین عدم تعادل سمیرا او را تبدیل به موجودی خطرناک میکند.
کلام آخردر این مطلب با معرفی بهترین بازیگران نقش منفی ایرانی همراه شما بودیم. این بازیگران با نقشآفرینیهای برجسته خود توانستهاند شخصیتهایی خلق کنند که از لحاظ شرارت و منفی بودن از ذهن مخاطب پاک نمیشوند. دقت کنید که بازی کردن نقشهای منفی به آسانی نقشهای مثبت نیست. این نقشآفرینیها علاوه بر اینکه حس نفرت مخاطب را برمیانگیزد، بلکه به لحاظ روانشناسی بر روی شخصیت فرد نیز اثرگذار است. حال شما بگویید بهترین نقش منفیای که در سینما دیدهاید، چه نقشی بود و توسط کدام بازیگر ایفا شده است. از همراهی شما تا پایان این مقاله متشکریم.

نقش قباد و نقش هوتن شکیبا توی شبی که ماه کامل شد عالین