لیست برترین سریال های جدید ایرانی
سریال های ایرانی منتخب
سریال ایرانی جدید
سریالهای ایرانی دهه ۱۴۰۰
سریالهای ایرانی دهه ۱۳۹۰
نمایش سریال در تلویزیون ایرانیان بطور جدی از دهه ۱۳۵۰ آغاز شد. از همان ابتدا این مجموعهها برای بینندگان بسیار جذاب بودند و توانستند تا حد زیادی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی بر زندگی مردم بگذارند. سریال "سلطان صاحبقران (۱۳۵۴)" و "دایی جان ناپلئون (۱۳۵۵)" از محبوبترین سریال های ایرانی آن دوران بودند.
در دهههای بعد هم سریال های تلویزیونی بخش مهمی از زندگی ایرانیان بودند، تا جایی که برخی از این سریالها اصطلاحا خیابان خلوت کن شدند و میزان محبوبیت آنها بر این اساس سنجیده میشد؛ سریالهای "شب دهم (۱۳۸۰)"، "شبهای برره (۱۳۸۴)"، "یوسف پیامبر (۱۳۸۷)" و "پایتخت (۱۳۹۰-۱۳۹۹)" از این نوع مجموعهها بودند.
در سالهای گذشته تاثیر تلویزیون در این مهم کمتر شد و سریال های جدید ایرانی که در پلتفرمهای پخش آنلاین (نمایش خانگی) منتشر شدند، جای رسانه ملی را گرفتند. دلیل آن تنوع بیشتر در موضوعات، آزادی بیشتر در محتوا، کیفیت بالاتر تولید، بازیگران برجسته و پلتفرمهای پخش آنلاین بودند. از محبوبترین سریال های نمایش خانگی خانگی میتوان به "قهوه تلخ (۱۳۸۹)"، "شهرزاد (۱۳۹۴-۱۳۹۶)"، "پوست شیر (۱۴۰۲-۱۴۰۱)" و "قورباغه (۱۳۹۹)" اشاره کرد.
مخاطبان اصلی سریال های ایرانی از عناوین گذشته تا جدید، با توجه به ژانرهای مختلفی که وجود دارد بسیار متنوع هستند. از خانمهای خانهدار که در پای تلویزیون سرگرم این سریالها میشوند، و جوانانی که مسائل مربوط به دوران خود را در این مجموعهها دنبال میکنند گرفته، تا علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ ایران و مسائل اجتماعی همگی از دنبال کنندگان این مجموعهها هستند.
البته انتقادات زیادی هم به این سریالها وارد است؛ ضعف فیلمنامهها، دیالوگهای غیرطبیعی و پایان بندی نامناسب یکی از مهمترین ایراداتی است که گرفته میشود. داستانهای کلیشهای هم بینندگان را کلافه کرده است؛ در بسیاری از این سریالها موضوعات تکراری دیده میشود که خوشایند بینندگان نیست. یکی دیگر از ایراداتی که به سریالهای ایرانی گرفته میشود عدم توجه به واقعیتهای تاریخی است. برخی از سریالهای تاریخی و اجتماعی به دلیل کمبود تحقیق و بررسی دقیق، دچار اشتباهات تاریخی و فرهنگی میشوند. این اشتباهات میتواند به کاهش اعتبار سریال و نارضایتی مخاطبان منجر شود. آخرین ایراد را هم نوسان کیفیت در فصلهای مختلف بعضی سریالها میدانم، که البته این مشکل در سریالهای خارجی هم دیده میشود.
صرف نظر از تمام موارد بالا سریال های ایرانی از گذشته تا کنون یکی از مهمترین سرگرمیهای مردم بودند و افراد در کنار دوستان و خانواده در طول روز دقایقی را به دیدن آنها اختصاص میدهند. در ادامه لیست کاملی از این مجموعهها را برای سلایق مختلف خواهیم دید که امیدواریم به انتخاب بینندگان کمک کند.