بهترین فیلم های ایرانی خانوادگی قدیمی و جدید

آیا به دنبال بهترین فیلم های خانوادگی ایرانی هستید؟ آثاری که در ژانر خانوادگی تولید میشوند، عموما مناسب تمامی سنین در خانواده هستند. این فیلمها صحنههای آزاردهنده یا بزرگسالانه ندارند و میتوانید در کنار یکدیگر آنها را تماشا کنید. اما پیدا کردن یک فیلم خانوادگی خوب هم که با سلیقه تمامی افراد خانواده مطابقت داشته باشد هم شرط است. البته برخی از فیلمهای ایرانی این ژانر هستند که کمتر کسی پیدا میشود آنها را دوست نداشته باشد.
موضوع فیلمهای خانوادگی همواره یکی از محبوبترین و مورد علاقه ترین دستهبندیها در صنعت سینمای ایران بوده است. فیلم های خانوادگی ایرانی، با استفاده از داستانهای مؤثر و متنوع، توانستهاند نهتنها مخاطبان ایرانی را به سمت خود جذب کنند، بلکه مخاطبینی از کشورهای دیگر در حال حاضر فیلم خانوادگی ایرانی را در لیست تماشای خود گذاشتهاند. این فیلمها با برخورداری از داستانهایی که ارزشها و مسائل اجتماعی را بیان میکنند، میتوانند تاثیر مثبتی بر ذهنیت مخاطبین خود بگذارند. به بیان بهتر چنین آثاری در حقیقت همچون آینهای در برابر افراد یک جامعه هستند و تلاش میکنند تا ارزشها، احساسات و مسائلی که در هر خانواده ایرانی میتواند وجود داشته باشد را به تصویر بکشند.
در ادامه با مجله پاراج همراه باشید تا به معرفی تعدادی از بهترین فیلم های خانوادگی ایرانی جدید و قدیمی بپردازیم. عناوین معرفی شده در این لیست به همراه تصاویر جذاب و تیزرهای تخصصی میباشند تا بتوانید آشنایی کامل را با آنها داشته باشید.
فیلم های خانوادگی ایرانی
در این لیست تعدادی از جذابترین آثار ژانر خانوادگی ایرانی را مشاهده میکنید که مطابق اکثر سلیقهها هستند. این آثار عمدتا برنده جوایز ارزندهای شدهاند.
یکی از بهترین فیلم های خانوادگی ایرانی «جدایی نادر از سیمین» نام دارد. این فیلم به کارگردانی اصغر فرهادی توانست تا در جشنواره فیلم کن 2011 خوش بدرخشد و جوایزی را دریافت کند. این فیلم خانوادگی، داستان زوجی را به تصویر میکشد که در نظر دارند باتوجه به اختلافهایی که وجود دارد از هم جدا شوند. این اثر سینمایی با نگاهی عمیق به روابط خانوادگی، مسائل اجتماعی و محدودیتهای فرهنگی، توانسته است بسیاری از بینندگان را به خود جذب کند.
سایت راجر ایبریت، منتقد سینما برای این فیلم ایرانی مینویسد:
جدایی نادر از سیمین تصویری مفید از ایران امروز ارائه میدهد. برخی از سخنرانیهای سیاسی تحریکآمیز آمریکایی، ایران را بهعنوان یک کشور سرکش که مشتاق به شروع جنگ هستهای است، معرفی کردهاند. متأسفانه، بسیاری از آمریکاییها ممکن است ایرانیها را بهاشتباه بهعنوان نگهداران حرمسراهای شترسوار تصور کنند. اما این فیلم کشوری با لایههای پیچیدهتر را نشان میدهد، و شخصیتهای درستکار آن در تلاشند تا کار درست را انجام دهند. باز کردن گرههای حق و ناحق در این داستان جذاب یک چالش اخلاقی است. دوست دارم این فیلم را با قضات باهوش دادگاههای طلاق آمریکایی ببینم و نظرشان را درباره آن بشنوم. گاهی اوقات قانون برای مقابله با احساسات انسانی کافی نیست.
فیلم بچه های آسمان در سال ۱۳۷۷ توسط مجید مجیدی کارگردانی شده است و داستان پسربچهای معصوم و کوچک را روایت میکند که در پی گم شدن کفشهای خواهرش، تمام تلاش خود را میکند تا برای او کفشی پیدا کند؛ اما این تلاش او به نتیجه خوبی نمیرسد. این دو کودک تصمیم میگیرند تا از کفشهای پسر بچه به شکل نوبتی برای رفتن به مدرسه استفاده کنند. در طول این فیلم خانوادگی ایرانی، ما با زحمات و سختکوشی پسربچه و خانوادهاش ارتباط برقرار میکنیم و با حال و هوای زندگی در منطقه فقیر نشین تهران همدل و همراه میشویم. جالب است بدانید که این فیلم نامزد جایزه بهترین فیلم خارجی در جشنواره اسکار سال ۱۹۹۹ شده است. اگر هنوز این اثر سینمایی خوش ساخت را مشاهده نکردهاید، پیشنهاد میکنیم که آن را در لیست تماشای خود قرار دهید.
نسل گذشته مخاطبین ایرانی، فیلم گلهای داوودی را یکی از بهترین ساختههای فارسی زبان میدانند. این فیلم با بازی مرحوم جمشید مشایخی و خانم معصومی توانست جوایز مختلفی را در جشنواره فجر از آن خود کند. داستان این فیلم خانوادگی ایرانی، زندگی جوانی نابینا با نام جواد را روایت میکند. جواد قصد دارد تا ازدواج کند و زندگی خودش را تغییر دهد. او پیش از ازدواج منتظر است تا پدرش از زندان باز گردد؛ اما به ناگاه خبر فوت پدرش به مادرش میرسد! مادر او که دوست ندارد مراسم فرزندش بهم بخورد از سرکار استوار زندان میخواهد تا نقش پدرش را بازی کند.



استرداد فیلم خانوادگی ایرانی است که علی رغم فروش کم خود در گیشه توانست نظر منتقدین و برخی از مخاطبین را به سمت خود جلب کند. نکته جالبی که وجود دارد این است که این فیلم در جشنواره فجر نامزد دریافت جایزه شد و توانست نظر مثبت منتقدین را به سمت خود جلب کند. این اثر سینمایی به ماجراجویی پیرامون باز پس گیری یازده تن طلا از شوروی میپردازد. اگر به دنبال تماشای فیلمی ایرانی با درون مایه تاریخی در کنار خانواده هستید، پیشنهاد ما به شما فیلم استرداد است.
اگر بخواهیم به واقعیترین خانواده ایرانی در سینمای ایران اشاره کنیم، مهمان مامان بدون شک میتواند یکی از نامزدهای چنین عنوانی باشد. این فیلم به کارگردانی داریوش مهرجویی و نویسندگی هوشنگ مرادی کرمانی تولید شد. فیلم تلاش میکند تا رابطه گرم اعضای یک خانواد با همسایههایشان را نشان دهد. در واقع اگر بخواهیم روحیه همبستگی، همدلی و مهربانی ایرانیان را به افراد خارجی زبان نشان دهیم، میتوانیم فیلم مهمان مامان را برای آنها پخش کنیم.



حوض نقاشی یکی دیگر از بهترین فیلم های خانوادگی ایرانی است. این فیلم با بازی فوق العاده شهاب حسینی تلاش میکند تا ارتباط میان پدری با ناتوانمندی ذهنی با فرزند و همسرش را به تصویر بکشد. این پدر در این ارتباط با دشواریها و سختیهای زیادی روبرو است. شرایط زندگی او به گونهای است که بدون شک باعث خواهد شد تا اشک از چشمانتان جاری شود. جالب است بدانید که این فیلم علاوه بر درخشش در جشنواره فیلم فجر، توانست تا جایزه یونسکو و جایزه بهترین بازیگر مرد از جشنواره لیسبون را از آن خود کند.
روزنامه تایمز کولونیست درباره این فیلم مینویسد:
در حالی که والدین مهربان سهیل، که در بخش بستهبندی یک شرکت داروسازی کار میکنند، با چالشهایی مواجه هستند که دیگران بهطور معمول از پس آنها برمیآیند مانند عبور از یک خیابان شلوغ یا درست کردن یک پیتزای ساده آنها به فرزندشان سطحی از عشق و توجه میدهند که بسیاری تنها میتوانند آرزویش را داشته باشند. این فیلم باعث میشود بخواهید فرزندان خود را در آغوش بگیرید و دوباره به این فکر کنید که چرا اولویتهای خودتان با گذر زمان تغییر کرده است.
فیلم شیار 143 جزو آن دسته از آثار سینمایی ایرانی است که در درو کردن جوایز در جشنوارههای مختلف ایرانی، حرفی برای گفتن نگذاشت. جالب است بدانید که این فیلم علاوه بر حضور در جشنوارههای داخلی، توانست تا 16 جایزه از جشنوارههای بین المللی کسب کند. این اثر سینمایی خانوادگی ایرانی، داستان مادری را روایت میکند که نمیداند پسر سربازش که پیشتر به جنگ رفته، اسیر یا کشته شده است. اگر به دنبال آن هستید که روایتی واقعی و تلخ از جنگ هشت ساله ایران و عراق را تماشا کنید، پیشنهاد مجله پاراج به شما فیلم شیار 143 است.



یکی دیگر از بهترین فیلم های خانوادگی ایرانی که میتوانید آخر هفته با اعضای خانواده مشاهده کنید، خط ویژه نام دارد. این فیلم با بازی مصطفی زمان، هانیه توسلی و هومن سیدی توانست تا جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را در جشنواره فیلم فجر از آن خود کند. خط ویژه با نگاه کمدی که دارد تلاش میکند تا داستان یکسری جوان را پیرامون فقر، مشکلات جامعه و فساد سیستماتیک روایت کند.



فیلم آواز گنجشکها به کارگردانی مجید مجیدی در سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۸ میلادی) ساخته شد و داستان زندگی کریم، مردی ساده و زحمتکش است که در یک مزرعه شترمرغ کار میکند. پس از فرار یکی از شترمرغها و اخراج او از کار، کریم مجبور میشود برای تأمین نیازهای خانوادهاش به تهران سفر کند و به عنوان موتورسوار حمل بار مشغول به کار شود. این تغییر در زندگی او، شخصیت کریم را به چالش کشیده و او را از انسان ساده و مهربانی که بود، به فردی تبدیل میکند که درگیر وسوسهها و دنیای مادی میشود. داستان با تلاش کریم برای بازگشت به ارزشهای اخلاقی سابقش و حل مشکلات زندگیاش پیش میرود.
بازی برجسته رضا ناجی در نقش کریم به او جوایز متعددی از جمله خرس نقرهای بهترین بازیگر مرد در جشنواره بینالمللی فیلم برلین و جایزه آسیا پاسیفیک را به همراه داشت. فیلم همچنین نماینده ایران در مراسم اسکار در بخش بهترین فیلم خارجی بود و به دلیل توجه ویژهاش به موضوعات انسانی و خانوادگی، مورد تحسین منتقدان قرار گرفت.



فیلم مست عشق (Intoxicated by Love) به کارگردانی حسن فتحی در سال 1403، داستانی درام و عاشقانه است که زندگی مولانا جلالالدین محمد بلخی و ارتباط معنوی و عمیق او با شمس تبریزی را روایت میکند. در این اثر، پارسا پیروزفر در نقش مولانا و شهاب حسینی در نقش شمس به تصویر درآمدهاند. این فیلم که به عنوان یک همکاری بین ایران و ترکیه تولید شده، تلاش میکند تا چگونگی تأثیر شمس بر مولانا، اشعار و دیدگاه معنوی او را به نمایش بگذارد.
فیلمبرداری مست عشق عمدتاً در قونیه، ترکیه انجام شده است و در آن هنرمندانی چون هانده ارچل، سلما ارگچ، و حسام منظور نیز حضور دارند. موسیقی متن را فاهیر آتاکوغلو ساخته است، و علیرضا قربانی، خواننده شناخته شده ایرانی، نیز قطعاتی را اجرا کرده است. این فیلم از همان ابتدا با حواشی زیادی روبرو بود و به دلیل محتوای مذهبی و حساسیتهای فرهنگی، به تأخیرهایی در اکران مواجه شد. با این حال، سرانجام توانست در ترکیه و ایران به اکران عمومی برسد و در سینماهای بینالمللی نیز مورد استقبال قرار گرفت.
فیلم مست عشق تلاش میکند تا با روایت داستانی از عشق عرفانی و عمیق میان دو شخصیت برجسته تاریخ، نه تنها به جوانب معنوی زندگی مولانا بپردازد بلکه پیامهایی از وحدت، عشق و جستجوی حقیقت را به مخاطب منتقل کند.



زاپاس یکی از فیلم های ایرانی خانوادگی کمدی است که پس از انتشار با استقبال بسیار خوبی رویهرو شد. این فیلم محصول سال ۱۳۹۴ است. این اثر به کارگردانی و نویسندگی برزو نیکنژاد ساخته شد. این فیلم در بخش سودای سیمرغ جشنواره فجر نیز قرار داشت و توانست در دو بخش نامزد سیمرغ شود. شبنم مقدمی برای بازی در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد. همچنین منتقدان نظرات مثبتی به این اثر داشتند. بازیگران زاپاس امیر جعفری، ریما رامینفر، احمد مهرانفر، جواد عزتی و الناز حبیبی هستند.
داستان فیلم زاپاس درباره یک تیم فوتبال است که در شهر رامیان قرار دارد و در دسته سوم فعالیت میکند. این تیم با تلاشهای فراوان به دسته دوم صعود میکند و اهالی از این اتفاق خوشحال هستند. اما با مصدوم شدن سعید، بازیکن اصلی تیم، ماجراهای جالبی شروع میشود که دیدن آن خالی از لطف نیست.
بیرویا یک فیلم سینمایی ایرانی خانوادگی دیگر است که در سال 1400 ساخته شد. این اثر به کارگردانی آرین وزیردفتری ساخته شده است. این فیلم با نقدهای خوبی از جانب منتقدان روبهرو شد و توانست مورد توجه قرار گیرد. بیرویا جز فیلمهای سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر بود که توانست در سه رده نامزد جایزه شود. طناز طباطبایی برای بازی در این اثر صاحب سیمرغ بلورین بهترین نقش اول زن شد. بیرویا اثری جذاب و خوش ساخت است که با پیجیدگیهایی که دارد، موضوع خاصی را به مخاطب خود ارائه میدهد.
داستان فیلم بیرویا حول محور زوج جوانی به نام بابک و رویا میگردد که قصد مهاجرت از کشور را دارند و در حال آماده کردن خود برای سفر هستند. چند هفته مانده به رسیدن روز مهاجرت، رویا به زنی کمک میکند که آسیب دیده است و هویتش را به خاطر نمیآورد. این آشنایی موجب اتفاقات جالب و البته عجیبی برای رویا میشود که هویتش را دگرگون میکند.
جمع بندی
در این مطلب با معرفی فیلم های خانوادگی ایرانی همراه شما بودیم. این آثار عمدتا در ژانر درام و خانوادگی تولید شدهاند تا مخاطب بتواند با هر سلیقهای آنها را درک و تماشا کند. اکثر آثاری که از آنها نام بردیم یا برنده جوایز معتبر شدهاند و یا در عرصههای بینالمللی به نمایش درآمدهاند. خوبی فیلمهای خانوادگی این است که برای تماشای اکثر آنها نیاز نیست نگران سنین مختلف در اعضای خانواده باشید. همچنین این آثار عمدتا درباره ارزشهای خانواده نیز پند اخلاقی میدهند. به نظر شما کدام یک از آثار لیست فیلم های ایرانی خانوادگی جدید و قدیمی تماشاییتر است؟ لطفا دیدگاههای خود را با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما متشکریم.