بهترین بازیگران دهه شصت ایرانی؛ معرفی ستارگانی که در دهه 60 متولد شدند!

این روزها در سینمای ایران بازیگران دهه شصت هستند که روی صفحه میدرخشند. در حقیقت اکثر نقشهای اصلی فیلمها و سریالهای امروزی معمولا توسط این هنرپیشگان ایفا میشوند. بنابراین این هنرپیشگان وظیفه خطیری دارند و نماینده سینمای ایران در عرصههای ملی و بینالمللی هستند. حال ممکن است درباره اینکه آنها چه کسانی هستند، کنجکاو شوید.
هر سینما در دهههای مختلف ستارگانی را دارد که نماینده افکار و شیوه زندگی نسلی هستند که در آن برهه زندگی میکنند. در حقیقت این بازیگران در سن و میزان حرفهای بودنی قرار دارند که بتوانند پختگی لازم برای عملکردهای منطقی یک دهه را به مردم نشان دهند. برای مثال بازیگرانی که در دهه 50 در پرده سینما حضور پیدا میکردند، به نوعی زبان مردمی که در آن نسل جز نیروی کار بودند و بار جامعه را به دوش میکشیدند، بودند. نسل بعد یعنی بازیگران دهه 60 نیز تا به نسل امروز همین کار را انجام میدهند.
برای اینکه نقشهای اصلی یک فیلم انتخاب شوند، کارگردانان عموما به سراغ بازیگرانی برای نقشهای اصلی خود میروند که اولا تحرک و پویایی داشته باشند و همچنین آنقدر جوان نباشند که تصمیمات کاملا احساسی بگیرند. بازیگران دهه شصتی نیز امروزه عهدهدار اکثر نقشهای سینمایی و تلویزیونی اول هستند. زیرا افراد به دنیا آمده در این دهه در دهه 30 یا 40 زندگی خود به سر میبرند که سن پختگی افراد است. در این مقاله مجله پاراج با معرفی بهترین بازیگران دهه شصت همراه شما میشویم.
برترین بازیگران دهه شصت
در ادامه شما را با تعدادی از درخشانترین بازیگرانی که در دهه 60 متولد شدهاند، آشنا میکنیم.
ترانه علیدوستی
تاریخ تولد: 22 دی 1362
آثار شاخص: من، ترانه ۱۵ سال دارم، شهر زببا، فروشنده، شهرزاد
اولین بازیگر این فهرست ترانه علیدوستی است. او یکی از تاثیرگذارترین بازیگرانی که در این دهه متولد شدند محسوب میشود، زیرا عمدتا نقشآفرینیهای او مورد توجه قرار میگیرند و چهرهای شناختهشده در سینمای ایران است. شروع فعالیت این بازیگر با فیلم من، ترانه ۱۵ سال دارم بود که با نقشآفرینی در این اثر توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره فیلم فجر را دریافت کند. او سپس با فیلم شهر زیبا به شهرت خوبی رسید و در سینما پرطرفدار شد. این بازیگر تا کنون جوایزی همچون جایزه ادبی پروین اعتصامی، بهترین بازیگر زن جشنواره لورکانو، بهترین بازیگر زن انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران، بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره وزول را در کنار نامزدیهای دیگر بدست آورده است.
این هنرپیشه عمدتا با نقش زنان جسور و بااراده در ایران نقشآفرینی میکند که نمونه بارز آن نقش شهرزاد در سریالی به همین نام است. فیلمهای چهارشنبهسوری، تردید، پذیرایی ساده، آسمان زرد کمعمق و فروشنده از جمله دیگر آثار موفق وی در سینما هستند. او تا کنون بارها در لیست بهترین بازیگر زن ایرانی مجلههای مختلف قرار گرفته است.
نوید محمدزاده
تاریخ تولد: 17 فروردین 1365
آثار شاخص: عصبانی نیستم، ابد و یک روز، بدون تاریخ، بدون امضاء، قورباغه
اگر بخواهیم صادق باشیم، نوید محمدزاده یکی از سنتشکنترین بازیگران مرد دهه شصت ایرانی است که با ورود خود به بازیگری تحول قابل توجهی در سینما به وجود آورد. او بازیگری را با فیلمی به نام در میان ابرها در سینما آغاز کرد و در سال 1392 با فیلم عصبانی نیستم به شهرت زیادی رسید. این هنرپیشه تا کنون موفق به دریافت دو سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شده است و در جشنوارههای بینالمللی نیز خوش درخشیده است. در دهه هشتاد سینما بیشتر گرایش به تصویرسازی قهرمانان فداکار و بینقص در نقش اول داشت، اما ورود بازیگری مثل محمدزاده در فیلمهای اجتماعی این تصویر بینقص را در هم شکست و نشان داد نقشهای اصلی میتوانند شکننده، درگیر اعتیاد، عصبی و حتی خلافکار هم باشند. در حقیقت این بازیگر روند سینمایی که در دهه هشتاد حاکم بود را تغییر داد.
نوید محمدزاده کاراکترهای مختلفی تا کنون بازی کرده است و بیشتر نقشآفرینی او در آثاری همچون لانتوری، خشم و هیاهو، ابد و یک روز، بدون تاریخ، بدون امضاء، مغزهای کوچک زنگزده، سرخپوست، متری شیش و نیم و تفریق مورد توجه قرار گرفتهاند. همچنین نقشآفرینی او در سریال قورباغه نیز بسیار مورد توجه واقع شد.
جواد عزتی
تاریخ تولد: 20 دی 1360
آثار شاخص: ماجرای نیمروز، اکسیدان، لاتاری، آینه بغل، هزارپا، قهوه تلخ
جواد عزتی از بهترین بازیگران دهه ۶۰ است که از سال 1375 فعالیت خود را در زمینه تئاتر شروع کرد و توانست با سریال قصههای شبانه وارد تلویزیون شود. او در ابتدا با نقشهای طنز، خصوصا سریال قهوه تلخ، به شهرت زیادی رسید. سپس رفته رفته جنبههای دیگر بازیگری وی مشخص شدند. او تا کنون سه بار نامزد سیمرغ بازیگری در جشنواره فجر شده است و توانسته تا برای کارگردانی فیلم تمساح خونی برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی اول جشنواره فجر شود. آقای عزتی بیشتر بخاطر توانایی بالای خود در بازیگری مورد توجه قرار میگیرد، او به راحتی میتواند در ژانرهای مختلف نقشآفرینی کند و هر نقشی را به بهترین نحو بازی کند. جواد عزتی بازیگر تیپساز موفقی است و به گفته برخی از عوامل بعضی از نقشهای او صرفا با یک سری توضیحات و بداهه توسط خود وی طراحی شدهاند.
این بازیگر نقشآفرینیهای برجسته زیادی در سینما دارد که از جمله آنان باید به فیلمهای فرشتهها با هم میآیند، زاپاس، اکسیدان، ماجرای نیمروز، هزارپا، تنگه ابوقریب، جاندار، دوزیست، شنای پروانه و مرد بازنده اشاره کنیم. او نقشآفرینی موفقی در دو سریال قهوه تلخ و زخم کاری داشته که بسیار مقبول نگاه مخاطبان واقع شدهاند.
رعنا آزادیور
تاریخ تولد: 17 فروردین 1362
آثار شاخص: درباره الی، محمد رسولالله، خشم و هیاهو، زخم کاری
رعنا آزادیور یکی از حرفهایترین بازیگرانی است که در دهه ۶۰ خورشیدی متولد شد. او بازیگری را از دهه هشتاد با فیلم مارمولک آشنا کرد و سپس فعالیتهای مختلفی در سینمای ایران داشت تا اینکه با فیلم درباره الی به شهرت رسید. خانم آزادیور تا کنون نامزد جوایز مختلفی شده است و توانست یکبار برنده جایزه بهترین بازیگر زن درام جشن حافظ شود. بازیهای رعنا آزادیور کاملا باورپذیر هستند. او تمام توان خود را برای ایفای نقشهایش میگذارد و برایش مهم نیست که نقش زنی معصوم را بازی کند یا در قامت یک شرور آتشافروز ظاهر شود. نکته مهم درباره این هنرپیشه این است که او سعی کرده مهارت بازیگری خود را در طی بازههای مختلف حضور در سینما را آپدیت نگه دارد.
از جمله فیلمهای دیده شده وی در سینما پارک وی، این سیب هم برای تو، خانه دختر، محمد رسولالله، خشم و هیاهو، چهارراه استانبول، هفتهای یکبار آدم باش و مرد بازنده هستند. او در حوزه سریال نیز نقشآفرینی موفقی در سریالهای زخمکاری، جیران و سرگیجه داشته است.
طناز طباطبایی
تاریخ تولد: 20 اردیبهشت 1362
آثار شاخص: بیرویا، صداها، رخ دیوانه، خشم و هیاهو، شنای پروانه، یاغی
طناز طباطبایی از جمله بازیگران دهه شصت تلویزیون و سینما است که نقشآفرینیهای موفق وی او را تبدیل به یکی از تاپترین بازیگران زن ایرانی کردهاند. این هنرپیشه از سال 1383 با فیلم دیشب باباتو دیدم آیدا وارد سینما شد و با سریال میوه ممنوعه به شهرت زیادی دست یافت. خانم طباطبایی تا کنون 5 بار نامزد سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شده و از میان آنها دوبار توانسته سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول و مکمل زن را دریافت کند. علاوه بر آن، این بازیگر صاحب دیپلم افتخار و تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل زن در جشن انجمن منتقدان سینمای ایران و همچنین جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن جشن حافظ شده است. این هنرپیشه به واسطه نقشآفرینیهای جاافتاده و باورپذیر خود در بین مخاطبان محبوب است.
فیلمهای هیس! دخترها فریاد نمیزنند، صداها، خشم و هیاهو، ویلاییها، رخ دیوانه، شنای پروانه و بیرویا از جمله آثار موفق وی در سینمای ایران هستند. طناز طباطبایی در زمینه سریال آثار موفقی همچون میوه ممنوعه و یاغی در کارنامه هنری خود داشته است که توسط مخاطبان مورد تحسین قرار گرفتند.
نگار جواهریان
تاریخ تولد: 22 دی 1361
آثار شاخص: اینجا بدون من، تنها دو بار زندگی میکنیم، حوض نقاشی، طلا و مس، خاتون
نگار جواهریان از بازیگران دهه شصت زن به شمار میآید که فعالیت زیادی در سینما داشته و جز موفقترین هنرپیشگان اهل ایران است. شروع فعالیت هنری این بازیگر از سال 1380 با نقش کوتاهی در فیلم من، ترانه ۱۵ سال دارم بود. او سپس با نقشآفرینی در فیلم طلا و مس توانست توجهات را معطوف خود کند. نگار جواهریان تا کنون یکبار برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن، دو بار برنده تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن جشن خانه سینما، یکبار برنده تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن جشن انجمن منتقدان و برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره اوسیان سینه فن شده است. این هنرپیشه استعداد بالایی در بازیگری دارد، به طوری که هم میتواند از پس نقشهای زنان معصوم و بیآلایش و هم زنان قدرتمند و متفاوت بربیاید.
بهترین نقشآفرینیهای سینمایی وی خوابگاه دختران، تنها دو بار زندگی میکنیم، طلا و مس، یه حبه قند، حوض نقاشی، قندون جهیزیه، دوئت، نگار و مجبوریم هستند. او همچنین با نقشآفرینی در سریال خاتون توانست توجهات زیادی را معطوف خود کند و بسیار تحسین شود.
هوتن شکیبا
تاریخ تولد: 24 خرداد 1363
آثار شاخص: شبی که ماه کامل شد، ابلق، ملاقات خصوصی، هفتاد سی، لیسانسهها، رهایم کن
هوتن شکیبا یکی از مشهورترین بازیگرانی است که در این دهه چشم به جهان گشود. او فعالیت خود را در سینما با فیلم شب بیرون بیرون در سال 1392 شروع کرد اما پیش از آن در حوزه تئاتر و صداپیشگی نیز فعالیت میکرد. او با بازی در سریال تلویزیونی لیسانسهها و نقش حبیب توانست به شهرت زیادی برسد. سپس صاحب جوایزی همچون جایزه بهترین بازیگر مرد درام جشن حافظ و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فجر شد. آقای شکیبا هم در ایفای نقشهای کمدی و هم درام تبحر زیادی دارد و جز بازیگرانی است که تمام تلاش خود را در باورپذیری یک نقش انجام میدهد. او همچنین صداپیشگی شخصیتهای عروسکی معروفی همچون بادوم (بچه) و دیبی را در کارنامه هنری خود دارد. برجستهتزین اثر سینمایی وی فیلم شبی که ماه کامل شد است که در آن یک کاراکتر کاملا منفی را به طرز باورپذیری به مخاطبان نشان داد.
هوتن شکیبا به دلیل اینکه چهره معروفی است، برای فیلمهایی که در آن بازی میکند، موفقیت تجاری نیز به ارمغان میآورد. فیلمهای طبقه حساس، ابلق، تی تی، ملاقات خصوصی، صبحانه با زرافهها و هفتاد سی از جمله آثار سینمایی موفق وی هستند. به علاوه سریالهای ابله، رهایم کن و تاسیان نیز از جمله آثار مهم سریالی وی محسوب میشوند.
پریناز ایزدیار
تاریخ تولد: 8 شهریور 1364
آثار شاخص: ابد و یک روز، ویلاییها، سرخپوست، لتیان، ملاقات خصوصی، جیران
پریناز ایزدیار جز بازیگران دهه شصت زن ایران است که برای بار نخست در سال 1385 با حضور در فیلم یک مرد، یک شهر توانست وارد سینما شود. او سپس با سریال تلویزیونی زمانه به شهرت مطلوبی رسید و بازی در فیلم ابد و یک روز این بازیگر را به محبوبیت رساند. خانم ایزدیار جز بازیگران زن سینمای حاضر است که حضورش در یک فیلم میتواند باعث تضمین فروش موفق آن فیلم در گیشه شود. این هنرپیشه تا کنون توانسته جوایزی همچون سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فجر، 2 تندیس حافظ بهترین بازیگر زن سینما و جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران دریافت کند.
فیلمهای مشهور و دیدهشده وی در سینما این سیب هم برای تو، ویلاییها، سرخپوست، متری شیش و نیم، لتیان، مغز استخوان، سه کام حبس و ملاقات خصوصی هستند. او همچنین در سریالهای مشهوری همچون شهرزاد، جیران و ازازیل نقشآفرینی کرده است.
باران کوثری
تاریخ تولد: 25 مهر 1364
آثار شاخص: زیر پوست شهر، روز سوم، خونبازی، عصبانی نیستم، عرق سرد، بیهمهچیز
باران کوثری نفر بعدی این فهرست بازیگران دهه شصت است که یکی از معروفترین و پرکارترین بازیگران نیز به شمار میآید. او به خاطر پدر و مادرش که مجری تلویزیون و کارگردان هستند، از همان سنین پایین وارد دنیای بازیگری شد و توانست با فیلم زیر پوست شهر دیده شود. باران سپس در سنین جوانی با فیلمهای روز سوم و خونبازی موفق شد تا در سنین بزرگسالی به شهرت برسد. این بازیگر تبدیل به یک چهره در سینمای ایران شد و فیلمهایش عمدتا با فروش خوبی روبهرو میشدند. جوایزی همچون یک دیپلم افتخار بهترین نقشآفرینی بازیگر زن و 2 سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر از جمله افتخارات کارنامه این هنرپیشه هستند.
اگر بخواهیم به بهترین فیلمهای وی اشاره کنیم، باید از روسریآبی، خوابگاه دختران، دایرهزنگی، عصبانی نیستم، شب بیرون، خانه دختر، هفت ماهگی، عرق سرد، جاندار، عامهپسند، بیهمهچیز و چرا گریه نمیکنی یاد کنیم. او در سریالهای صاحبدلان، دندون طلا و ملکه گدایان نیز بازی کرده. است.
امیر جدیدی
تاریخ تولد: 31 خرداد 1363
آثار شاخص: عرق سرد، تنگه ابوقریب، روز صفر، قهرمان
امیر جدیدی یکی از کاریزماتیکترین و حرفهایترین بازیگران جوان ایرانی است که در دهه 60 به دنیا آمد. او نخستین بار در فیلم آفریقا ساخته هومن سیدی مقابل دوربین قرار گرفت. سپس فیلمهای عرق سرد و تنگه ابوقریب برای او شهرت زیادی به همراه آوردند. امیر جدیدی از جمله بازیگرانی است که تسلط زیادی بر نقشی که بازی میکند دارد و آن نقش را به حدی باورپذیر بازی میکند که مخاطب با وی همراه میشود. این هنرپیشه تا کنون برنده جوایزی از جمله دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در جشنواره فیلم فجر شده است. همچنین این بازیگر یک تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد نیز دریافت کرد. او اصولا بازیگر گزیدهکاری است و وقت زیادی برای قبول نقشهای خود میکند.
از جمله بهترین فیلمهای سینمایی وی سیزده، پایان خدمت، رخ دیوانه، قاتل اهلی، قانون مورفی، لتیان، روز صفر و قهرمان هستند. این بازیگر همچنین در مجامع بینالمللی نیز دیده شده است.
سارا بهرامی
تاریخ تولد: 2 بهمن 1361
آثار شاخص: خانهای در خیابان چهل و یکم، دارکوب، ایتالیا ایتالیا، علفزار، جنگل پرتقال
سارا بهرامی از جمله بازیگران زن دهه ۶۰ است که با تئاتر و در سنین کودکی کار خود را در حوزه بازیگری شروع کرد. وی سپس در سال 1392 با سریال تلویزیونی پروانه به شهرت زیادی رسید. همچنین ورود این بازیگر در سینما سال 1388 با فیلمی به نام تهران بود. سارا بهرامی تا کنون برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر و بهترین بازیگر نقش اول زن جشن انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران شده است. این بازیگر هیچ پروایی از بازی در نقشهای چالشبرانگیز ندارد و کاملا مسلط بر کار خویش است. او همچنین توانست جایزه بهترین بازیگر زن جشن سینمای ایران را دریافت کند.
فیلمهای مشهور سارا بهرامی یک عاشقانه ساده، من دیهگو مارادونا هستم، خانهای در خیابان چهل و یکم، ایتالیا ایتالیا، دارکوب، هزارپا، علفزار، وجنگل پرتقال هستند. او در سریالهای خونسرد، شریک جرم و بازنده نیز نقشآفرینیهای موفق داشته است.
بهرام افشاری
تاریخ تولد: 6 خرداد 1366
آثار شاخص: کارگر ساده نیازمندیم، لانتوری، رحمان ۱۴۰۰، فسیل، هفتاد سی، پایتخت
بهرام افشاری نیز جز بازیگران دهه شصت قرار میگیرد که کار خود را از تئاتر شروع کرد. او سپس با بازی در فصول پنج و شش سریال تلویزیونی پایتخت به شهرت زیادی رسید. بهرام افشاری در سینما با بازی در فیلم فسیل توانست تبدیل به یکی از پولسازترین بازیگران جدید شود. او در ایفای نقشهای کمدی تبحر زیادی دارد اما چند نقش درام نیز بازی کرده که از ویژگیهای ممتازی برخوردار بودهاند. او تا کنون دو تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیون و بهترین بازیگر مرد سینما را دریافت کند.
فیلمهای عصبانی نیستم، کارگر ساده نیازمندیم، لانتوری، آقای سانسور، رحمان ۱۴۰۰، سگ بند و هفتاد سی از جمله آثار شاخص این بازیگر در سینما هستند. او در سریالهای دل، میدان سرخ و راز بقا نقشآفرینیهای قابل توجهی داشته است. در سال 1403 بهرام افشاری با فیلم هفتاد سی تجربه موفقی در کارگردانی نیز داشت.
کلام آخردر این مقاله با عکس بازیگران دهه شصت مرد و زن همراه شما بودیم. این هنرپیشگان در دهههای 30 و 40 زندگی خود قرار گرفتهاند و در حال رسیدن به رشد و شکوفایی هستند. آنها هماکنون ستارگان سینمای ایران هستند و عموما نقشهای اصلی را در سینما، تلویزیون و نمایش خانگی بازی میکنند. بازیگران در دهه پیش رو اکثرا نماینده سینمای ایران در دنیا نیز هستند و برای آنها آرزوی موفقیت داریم. نظر شما درباره این بازیگران چیست؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاسگزاریم.