بهترین بازیگران زن ایرانی؛ از بانو رقیه چهره آزاد تا پریناز ایزدیار
بهترین بازیگر ایران زنآیا درباره اینکه بهترین بازیگران زن ایرانی چه هنرپیشگانی هستید، کنجکاو هستید؟ خانمهای بازیگر نقش پررنگی در سینمای هر کشوری دارند. آنان نماینده زنان کشور خود هستند و با ایفای نقشهای خود هویت زنانه هر کشور را در دنیا به نمایش درمیآورند. اگر بازیکران زن نباشند، سینما ناقص میماند. زیرا آنها یکی از پایههای مهم سینما هستند. همانطور که جنسیت مونث مکمل جنسیت مذکر و برعکس است.
بازیکران زن ایرانی زیادی پس از سال 1357 در سینما و تلویزیون فعالیت کردند. برخی از آنها نتوانستند شهرت چندانی کسب کنند و رفته رفته کنار گذاشته شدند. اما برخی دیگر آنقدر مورد توجع قرار گرفتند که موفق به کسب مقامهای بینالمللی نیز شدند. در این مقاله پاراج تمرکز خود را بر روی معرفی بهترین بازیگران زن ایرانی میگذاریم.
بهترین بازیگران زن ایرانی
در ادامه تمرکز خود را روی معرفی بهترین بازیگران خانم پس از انقلاب میگذاریم.
زنده یاد رقیه چهره آزاد
- تاریخ تولد: 1286
- تاریخ فوت: 10 دی 1373
- آثار شاخص: سوته دلان، پریچهر، مادر، دلشدگان، هزار دستان
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن
بانوی شادروان رقیه چهره آزاد از سن 19 سالگی تئاتر را آغاز کرد و از جمله موسسان جامعه باربد و تئاتر نکیسا بود. وی اولین فیلم خود را در سال 1327 بازی کرد و شهرت او بیشتر برای فیلم مادر است. بانو چهرهآزاد در سن 81 سالگی برای ایفای گقش در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد. او از جمله بازیگران پیشگان زن ایرانی بود که تاثیر عمیقی بر دنیای بازیگری گذاشت.
فاطمه معتمد آریا
- تاریخ تولد: 7 آبان 1340
- آثار شاخص: ریحانه، مسافران، یکبار برای همیشه، همسر، روسریآبی، گیلانه
- جوایز مشهور: 2 سیمرغ بلورین بهتدین بازیگر مکمل و دو سیمرغ بلورین بهتدین بازیگر نقش اول زن
فاطمه معتمد آریا جز فهرست بهترین بازیگر ایران زن است. وی حدودا از سال 1358 وارد دنیای بازیگری شد و از سال 1360 با عروسکگردانی رسما وارد این راه شد. خانم معتمدآریا جز رکوردداران سیمرغ بلورین است و در مجانع بینالمللی نیز خوش درخشیده است. این بازیگر نقش را زندگی میکند و در ایفای نقش کاراکترهای مختلف کاملا عملکردی بیپروا دارد.
زنده یاد بیتا فرهی
- تاریخ تولد: 13 دی 1366
- تاریخ فوت: 4 آذر 1402
- آثار شاخص: هامون، کیمیا، خانهای روی آب، خونبازی
- جوایز مشهور: دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن
خانم فرهی از جمله هنرپیشگان پربار زن ایرانی بود که در ایفای نقشهای خود توانایی بسیار بالایی داشت. او برنده جایزه دختر شایسته ایرانی پیش از انقلاب بود و در سن 31 سالگی برای بازی در فیلم هامون به زندهیاد داریوش مهرجویی معرفی شد. همین فیلم برای او جایزه دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن را به ارمغان آورد. وی پس از این سه بار دیگر نامزد سیمرغ بلورین نیز شد.
زنده یاد هما روستا
- تاریخ تولد: 4 مهر 1323
- تاریخ فوت: 4 مهر 1394
- آثار شاخص: پرنده کوچک خوشبختی، تمام وسوسههای زمین، از کرخه تا راین، مسافران، لژیون
- جوایز مشهور: جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره سینما
بانو هما روستا در دانشکده هنرهای دراماتیک تحصیل کرد و در سال 1350 با دعوت مرحوم ساموئل خاچیکیان در فیلم دیوار شیشهای بازی کرد. او پس از انقلاب با کمک همسرش مرحوم حمید سمندریان به فعالیتهای تئاتری و البته تدریس بلزیگری مشغول بود. خانم روستا سه بار نامزد سیمرغ جشنواره فیلم فجر شد و یکی از مشهورتین نقشآفرینیهای وی مربوط به فیلم از کرخه تا راین بود.
مهتاب نصیرپور
- تاریخ تولد: 29 آذر 1344
- آثار شاخص: به نام پدر، فرزند خاک، اورکا
- جوایز مشهور: 2 سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن
مهتاب نصیرپور جز معروف ترین زنان بازیگر ایرانی است که از سال 1365 در عرصه تئاتر فعالیت میکند او سپس در فیلم مسافران حاضر شد و قدرت بازیگری خود را به تصویر کشید. این بازیگر در ایفای نقشهای خود بسیار قدرتمند عمل میکند و تا کنون دوبار برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن جشنواره فیلم فجر شده است. این هنرپیشه در سال 1402 تصمیم به خداحافظی از بازیگری گرفت.
مژده شمسایی
- تاریخ تولد: 30 خرداد 1347
- آثار شاخص: سگکشی، مسافران
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر، سیمرغ بلورین بهترین چهرهپردازی
خانم مژده شمسایی جز زنان بازیگر ایران است که با ایفای نقشهای تاثیرگذار خود توانست در تاریخ سینمای ایزان نام خود را جاودانه کند. او همچنین چهرهپرداز مشهوری نیز به شمار میآید. اولین فعالیت وی در سینما به فیلم وقتی همه خوابیم اثر همسرش، بهرام بیضایی، برمیگردد. خانم شمسایی چنان در فیلم سگ کشی خوش درخشید که توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر را در آن دریافت کند. وی اکنون در ایران ساکن نیست.
فرشته صدرعرفایی
- تاریخ تولد: 8 دی 1341
- آثار شاخص: کافه ترانزیت، بادکنک سفید، شبی که ماه کامل شد
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول و نقش مکمل زن
فرشته صدرعرفایی از جمله بهترین بازیگران زن ایرانی به شمار میآید که از سال 1352 فعالیت خود را از تئاتر آغاز کرد و از سال 1365 جلوی دوربین ظاهر شد. فیلم کافه ترانزیت شاخصترین اثر این هنرپیشه است که در آن به حدی خوش درخشید که به شهرت مطلوبی رسید. خانم صدرعرفایی همسر مرحوم کامبوزیا پرتوی بود که از وی جدا شده بود.
گوهر خیراندیش
- تاریخ تولد: 1 شهریور 1333
- آثار شاخص: زیر بامهای شهر، چهره، جنگجوی پیروز، ارتفاع پست، رسم عاشقکشی، واکنش پنجم، دعوت، هیولا
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن
بانو گوهر خیراندیش نیز در این فهرست باید باشند. ایشان فعالیت بازیگری خود را از تئاتر و قبل انقلاب شروع کردند تا اینکه پس از انقلاب رسما وارد دنیای بازیگری شدند. ایشان به سبب فعالیتهای تلویزیونی موفق خود جز لیست بهترین بازیگر زن تلویزیون ایران هستند. بانو گوهر چه در سینما، چه در تلویزیون، چه در یک اثر درام و چه کمدی بهترین خود را ارائه میدهند.
مهتاب کرامتی
- تاریخ تولد: 25 مهر 1349
- آثار شاخص: زندگی خصوصی آقا و خانم میم، فرزند چهارم، ماجان، جاده قدیم، خاک سرخ
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن
بانو مهتاب کرامتی فرد بعدی این فهرست ایت. خانم کرامتی نخستین بار با سریال مردان آنجلس مورد توجه قرار گرفت. او سپس وارد سینما شد و در چندین نوبت توانست نامزد جوایز مهمی از جمله سیمرغ بلورین شود. خانم کرامتی با فیلم بیست برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد. نقشآفرینیهای این بازیگر بسیار هوشمندانه و قوی هستند. او در مجامع بینالمملی نیز حضور پیدا کرده است.
لیلا حاتمی
- تاریخ تولد: 9 مهر 1351
- آثار شاخص: لیلا، بیپولی، جدایی نادر از سیمین، رگ خواب
- جوایز مشهور: 3 سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، 2 تندیس حافظ بهترین بازیگر نقش اول زن، خرس نقرهای بهترین بازیگر زن
خانم لیلا حاتمی بدون شک بهترین هنرپیشه زن ایرانی محسوب میشود که جز رکوردداران جوایز دریافت شده برای بازیگری است. او از کودکی توسط پدرش مرحوم علی حاتمی و مادرش زنده یاد زری خوشکام وارد عرصه هنر شد. خانم حاتمی تا کنون سه بار برنده سیمرغ بلورین شده است و برای فیلم برنده اسکار جدایی نادر از سیمین توانست جایزه خرس نقرهای جشنواره برلین را کسب کند.
نیکی کریمی
- تاریخ تولد: 19 آبان 1350
- آثار شاخص: عروس، سارا، دیوانهای از قفس پرید، دو زن، واکنش پنجم
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن، دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فجر
نیکی کدیمی از جمله خانمهای بازیکر خاص اهل ایران است که اکنون کارگردانی را نیز دنبال میکند. این بازیگر زن تاثیر عمیقی بر روی سینمای دهه هفتاد و هشتاد سینمای ایران داشت. سبک بازیگری خانم کرینی خاص است و کاریزمای زیادی در شخصیت وی دیده میشود. او تا کنون یوبار برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن شده و در مجامع بینالمللی افتخار آفریده است.
هدیه تهرانی
- تاریخ تولد: 4 تیر 1351
- آثار شاخص: قرمز، چهارشنبه سوری، بیهمه چیز، شوکران
- جوایز مشهور: 2 سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن
هدیه تهرانی جز فهرست بهترین بازیگر خانم ایرانی به شمار میآید که در دهه هفتاد و هشتاد تاثیر زیادی روی سینما گذاشت. سبک بازیگری هدیه تهرانی بسیار خاص است و او توانایی بالایی در ایفای نقشهای مختلف دارد. خانم تهرانی نه تنها در مجامع داخلی بلکه در حوزههای بین المللی نیز افتخارات زیادی آفریده است.
مریلا زارعی
- تاریخ تولد: 25 فروردین 1353
- آثار شاخص: سربازهای جمعه، شیار 143، زیر سقف دودی، مانکن
- جوایز مشهور: 2 سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، یک سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن، یک تندیس حافظ
مریلا زارعی جز بهترین بازیگران زن ایرانی به شمار میآید که با نقشآفرینیهای تاثیرگذار خود شناخته میشود. او از سال 1374 وارد حوزه بازیکری شد و خیلی زود توانست به شهرت برسد. خانم زارعی چه در نقشهای مثبت و چه نقشهای خاوستری آنچنان قوی عمل میکنند که مخاطب تحت تاثیر قرار میگیرد.
ترانه علیدوستی
- تاریخ تولد: 22 دی 1362
- آثار شاخص: من ترانه 15 سال دارم، فروشنده، شهرزاد
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم لوکارنو
ترانه علیدوستی از دهه هشتاد وارد دنیای بازیگری شد. او در اولین فیلم سینمایی خود یعنی من ترانه 15 سال دارم، جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد. خانم علیدوستی بارها در مجامع داخلی و بینالمللی خوش درخشیده است و جز چهرههدی سرشناس ایرانی حتی در خارج از کشور نیز محسوب میشود. او برایزایفای نقش شهرزاد در سریالی به همین نان نیز مشهور است.
پریناز ایزدیار
- تاریخ تولد: 8 شهریور 1364
- آثار شاخص: ابد و یک روز، سرخپوست، سه کام حبس، ملاقات خصوصی، شهرزاد
- جوایز مشهور: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، دو تندیس حافظ بهترین بازیگر زن سینما
پریناز ایزدیار بازیگر جوان اهل ایران در آخرین عنوان این فهرست قرار میگیرد. او از دهه هشتاد وارد تلویزیون شد و با سریال زمانه به سهرت رسید. خانم ایزدیار سپس به سینما راه پیدا کرد و تا کنون یکبار نامزد و یکبار برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شده است. از ماندگارترین نقشهای وی نقش شیرین در سریال شهرزاد است.
کلام آخراین مقاله به معرفی بهترین بازیگران زن ایرانی اختصاص داشت و سعی کردیم از اولین نسلهای زنان بازیگر پس از انقلاب و همچنین نسل جدید افرادی را نام ببریم. خانمها با وجود داشتن محدودیتهایی در سینما تا کنون توانستهاند همچون نگینی در دل سینما بدرخشند و در مجامع بینالمللی نیز موفق باشند. نظر شما درباره لیست بالا چیست؟ جای کدام بازیگر در این فهرست خالی است؟ لطفا دیدگاههای خود را با ما و سایر مخاطبان مجله پاراج به اشتراک بگذارید. از همراهی شما متشکریم.