لیلا حاتمی
بیوگرافی لیلا حاتمی
فیلم و سریال های لیلا حاتمی
لیلا
ایران
لیلا حاتمی بازیگر ایرانی است که در 9 مهر ۱۳۵۱ در تهران به دنیا آمد. او دختر علی حاتمی کارگردان معروف و زری خوشکام بازیگر ایرانی است. او پس از پایان دبیرستان به لوزان سوئیس نقل مکان کرد و تحصیلات خود را در رشته مهندسی مکانیک در موسسه فناوری فدرال سوئیس در لوزان آغاز نمود. پس از دو سال رشته خود را به ادبیات فرانسه تغییر داد و پس از اتمام تحصیلاتش به ایران بازگشت. او به زبانهای انگلیسی، فرانسه، فارسی، آلمانی و ایتالیایی مسلط است.
فیلم های لیلا حاتمی
لیلا در دوران کودکی در چندین فیلم پدرش از جمله سریال تاریخی هزارداستان (1988) و کمال الملک (1984) و همچنین نقش لیلا، شاهزاده خانم نابینا ترکیه در فیلم عاشقانه (1988) ظاهر شد. اولین حضور او در فیلم نقش اول در فیلم لیلا به کارگردانی داریوش مهرجویی در سال 1376 بود. او در فیلم های پرتره بانوی دور (2005) و آخرین قدم (2012) ظاهر شده است.
از فیلم های سینمایی که لیلا حاتمی در آنها به ایفای نقش پرداخت می توان دلشدگان ( 1370)، مربای شیرین (1379)، ارتفاع پست (1380)، حکم ( 1383)، پرسه در مه ( 1388)، سعادت آباد (1389)، پله آخر(1389)، در دنیای تو ساعت چند است؟ (1392)، دوران عاشقی (1393)، ما همه با هم هستیم (1397)، قاتل و وحشی (1397)، تاریخ (1401) و زمانی برای ابدیت (1401) را نام برد.
فیلم ها و جوایز لیلا حاتمی
وی دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن را از پانزدهمین جشنواره فیلم فجر دریافت کرد و به دنبال آن به طور منظم در سینمای ایران به ایفای نقش پرداخت. حاتمی جوایز متعددی از جمله خرس نقره ای، دو سیمرغ بلورین، دو جایزه حافظ، دو جایزه جشن سینمای ایران و سه جایزه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران را دریافت کرده است. در سال 2012، دولت فرانسه نشان لژیون افتخار را به او اعطا کرد.
او برای بازی در ایستگاه متروک (2002) نامزد جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم فجر و برنده جایزه بهترین بازیگر زن در بیست و ششمین جشنواره جهانی فیلم مونترال شد. او همچنین طراحی صحنه و لباس فیلم پله آخر را بر عهده داشت و علاوه بر دریافت جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره بین المللی فیلم کارلووی واری، نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین طراحی و لباس جشنواره فیلم فجر شد.
در سال 1389، او برای بازی در فیلم جدایی نادر از سیمین ساخته اصغر فرهادی، مورد توجه بین المللی قرار گرفت که ده ها جایزه از جمله جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان را به دست آورد. بازی او جوایز مختلفی از جمله جایزه خرس نقره ای بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم برلین را به همراه داشت.
در آوریل 2014، او به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران مسابقه اصلی در جشنواره فیلم کن 2014 معرفی شد. علاوه بر این، او برای بازی در فیلم شیدا (۱۳۷۷) نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر شد. همچنین برای بازی در آب و آتش (1379) جایزه بهترین بازیگر زن را از جشن سینمای ایران دریافت کرد.
حاتمی برای سالاد فصل (1383) بار دیگر نامزد دریافت جایزه جشنواره فجر شد و برای بی پولی (1387) مجددا توانست این جایزه را به خود اختصاص دهد. لیلا حاتمی برای بازی در رگ خواب در نقش یک زن آسیب پذیر باز هم جایزه بهترین بازیگر زن را از جشنواره فجر و جشن سینمای ایران دریافت کرد. او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۴ و جشنواره فیلم ونیز ۲۰۲۲ به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران در بخش اصلی انتخاب شده است.
وی همچنین از اعضای آکادمی اسکار است و در نویسندگی نیز فعالیت داشته و سه کتاب ترجمه کرده است. او در بهار ۱۳۹۰ در مراسم فرش قرمز فیلم جرم ساخته مسعود کیمیایی شرکت کرد. در تابستان همان سال به خاطر اکران جدایی نادر از سیمین به فرانسه و ایتالیا سفر کرد و در افتتاحیه اکران فیلم همراه اصغر فرهادی حضور داشت و سرانجام پس از نامزدی جدایی نادر از سیمین در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان اسکار در زمستان سال ۱۳۹۰ به مراسم اسکار آمریکا رفت.
پس از آن در مراسم اختتامیه جشنواره کن شرکت کرد و جایزه بزرگ این جشنواره را به متئو گارونه کارگردان ایتالیایی فیلم واقعیت اهدا کرد. لیلا حاتمی در جشنواره فیلم وزول فرانسه که در 2022 برگزار شد، رئیس هیئت داوران بود. او در شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم کن (2014)، جشنواره فیلم پرتقال طلایی ترکیه (2013)، جشنواره فیلم رم (2013)، جشنواره فیلم کارلوواری (2006) و جشنواره فیلم کوتاه دبی (2001) به عنوان داور حضور داشت.
حاتمی برای فیلم سر به مهر (1392) کاندید جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از انجمن شاخصان و همچنین برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره فجر کرمانشاه شد. او برای بازی در فیلم پله آخر (1391) کاندید جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از انجمن شاخصان و همچنین برنده گوی بلورین بهترین بازیگر زن از چهل و هفتمین جشنواره کارلووی واریشد. حاتمی برای فیلم ارتفاع پست (1381) موفق شد کاندید تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول زن از ششمین جشن خانه سینما شود.