معرفی فیلم شبی که ماه کامل شد
فیلم شبی که ماه کامل شد داستانی بر اساس واقعیت است که در سال 1397 و به کارگردانی نرگس آبیار ساخته شده است. این فیلم روایت زندگی فائزه منصوری و عبدالحمید ریگی، دست راست عبدالمالک ریگی را روایت میکند. نویسندگی شبی که ماه کامل شد را خود نرگس آبیار به همراه مرتضی اصفهانی برعهده داشتند و محمدحسین قاسمی هم تهیه کننده این فیلم است. موسیقی فیلم شبی که ماه کامل شد کار مسعود سخاوت دوست بوده و از سایر عوامل تهیه این فیلم میتوان به فیلمبرداری سامان لطیفیان و تدوینگری حمید نجفیراد اشاره کرد.
بازیگران فیلم شبی که ماه کامل شد، الناز شاکردوست در نقش فائزه منصوری، هوتن شکیبا در نقش عبدالحمید ریگی، فرشته صدرعرفایی در نقش مادر عبدالحمید، آرمین رحیمیان در نقش عبدالمالک ریگی، شبنم مقدمی در نقش مادر فائزه و پدرام شریفی در نقش شهاب برادر فائزه هستند.
این فیلم برای اولین بار در روز 12 بهمن 1397 در بخش سودای سیمرغ سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و بهطور رسمی و روز چهارشنبه 15 خرداد 1398 در سراسر کشور اکران شد. ساخت فیلم شبی که ماه کامل شد با سختیهای زیادی همراه بود مخصوصاً آن بخش از فیلمبرداری که در کشور پاکستان انجام شده. این فیلم بدون مجوز رسمی و با روادید گردشگری برای سفر عوامل به پاکستان ساخته شد و حتی بخاطر شروع انتخابات در پاکستان، آبیار و همکارانش مجبور به ادامه کار در محله پاکستانیها در پایتخت بنگلادش شدند.
داستان فیلم شبی که ماه کامل شد و بازی درخشان بازیگران باعث شد تا این فیلم تبدیل به یکی از کارهای بسیار پرفروش غیر کمدی در تاریخ سینمای ایران شود. همچنین این فیلم توانست جوایز متعددی را در جشنواره فجر کسب کند. جوایز فیلم شبی که ماه کامل شد از نمونههای مطرح کشوری هستند و از میان آنها در 14 بخش سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، این فیلم موفق به کسب 6 سیمرغ بلورین در بخشهای مختلف شد. سه هنرپیشه درخشان این فیلم یعنی الناز شاکردوست، هوتن شکیبا و فرشته صدرعرفایی موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین بازیگر نقش مکمل زن شدند. همچنین این فیلم در بخشهای بهترین کارگردانی، بهترین فیلم و بهترین چهرهپردازی هم سیمرغ بلورین دریافت کرد.
از جمله جشنوارههای شبی که ماه کامل شد میتوان به بیست و یکمین دوره جشن خانه سینما اشاره کرد که در آن هم در چهار بخش بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین طراحی لباس، بهترین چهرهپردازی و بهترین موسیقی متن اشاره کرد که توانست تندیس شایستگی را نیز دریافت کند. کار دو هنرپیشه اصلی این فیلم در همینجا به پایان نمیرسد. در کنار جایزه بهترین فیلمنامه و بهترین تدوین موفق به کسب تندیس حافظ از بیستمین دوره جشن حافظ میشوند. امتیاز این فیلم در سایت IMDB با مجموع 4 هزار نظر بینندگان، 6.8 از 10 است.
نقد فیلم شبی که ماه کامل شد
فیلم شبی که ماه کامل شد را میتوان یک برداشت آزاد از زندگی فائزه منصوری و عبدالحمید در نظر گرفت. بخش زیادی از داستان اصلی زندگی این دو نفر در روایت فیلم آورده نشده و بعضی بخشها هم با تحریف و تغییر داستان همراه است. با اینکه بسیاری از منتقدین فیلم شبی که ماه کامل شد را یک فیلم سفارشی میدانند اما نمیتوان منکر تاثیر آن روی مخاطبین بود.
بازیگران شبی که ماه کامل شد بهترین بازی خود را در این فیلم داشتند و فضای ترس و اضطراب در لحظه به لحظه این داستان حاکم بود. شاید بتوان ضعف بزرگ این فیلم را شخصیت عارف مسلک عبدالمالک خواند چون آن چیزی که در واقعیت از یک سرکرده گروهک تروریستی برمیآید بسیار فراتر از نقشی بود که هنرپیشه آن بازی کرد. شاید اگر به فضای عاشقانه داستان کمتر پرداخته میشد و تصویر تاریک و سیاه زندگی فائزه را بهتر به تصویر میکشیدند، تکههای گمشده پازل تغییر رفتار عبدالحمید بهتر برای مخاطب جا میافتاد.
دبورا یانگ از هالیوود ریپورتر درباره شبی که ماه کامل شد نوشته است:" نرگس آبیار با روایتی نفسگیر و دلهرهآور توانسته جایگاه خود را بهعنوان یک استعداد نوظهور در سینمای ایران تثبیت کند. این فیلم با جوایزی که در اولین اکران خود بدست آورد نشان داد که با نمایش در هر جای دیگری هم توان کسب جوایز بیشتر را دارد."
سایت سلام سینما به نقد این فیلم پرداخته است. در این نقدر آمده "آبیار بعد اثر قبلی شیار۱۴۳ در جبهه ی جنوب غرب کشور اینبار در شبی که ماه کامل شد سری به جبهه ی جنوب شرق میزند. اعتقادات ریگی و تاثیر پذیری یارانش نسبت به حرفهایش را بیان میکند. بازی ها متفاوت، باور پذیر و یک پله ترقی برای بازیگران است. با تمام این اوصاف بنظر میرسد فیلم سفارشی در جهت منافع جمهوری اسلامی ایران ساخته شده است."
با این حال در نقد و بررسی فیلم شبی که ماه کامل شد، مسعود فراستی با بیانی تند نسبت به این اثر، آن را مورد انتقاد قرار داده است. از نظر فراستی این فیلم یک ناتوانی در به تصویر کشیدن روی واقعی فرد جنایتکار است و بجای اینکه علیه آن باشد بیشتر نقش دفاعیه را برای ریگی دارد.