میازاکی، CGI و در مقابل انیمیشن دستی

هایائو میازاکی (Hayao Miyazaki)، انیماتور و کارگردان شهیر ژاپنی، همواره به سبک انیمیشن سنتی و طراحی دستی در استودیو جیبلی (Studio Ghibli) شهرت داشته و اغلب از انیمیشنهای تولید شده با کامپیوتر یا هوش مصنوعی انتقاد کرده است. با این حال، تماشای یک فیلم معروف با صداپیشگی تام هنکس (Tom Hanks) باعث شد تا او به پتانسیلهای پنهان گرافیک کامپیوتری (CGI) اذعان کند.
فیلم مورد بحث، انیمیشن موفق «داستان اسباببازی» (Toy Story) محصول سال ۱۹۹۵ (حدود ۱۳۷۴ شمسی) پیکسار (Pixar) و دیزنی (Disney) است که تام هنکس صداپیشگی شخصیت اصلی آن، وودی (Woody)، را بر عهده داشت. این فیلم که یکی از پیشگامان انیمیشن بلند CGI بود و نامزد سه جایزه اسکار (پیش از وجود دستهبندی بهترین انیمیشن بلند) شد، تأثیر زیادی بر صنعت انیمیشن گذاشت.
میازاکی نیز تحت تأثیر موفقیت «داستان اسباببازی» قرار گرفت. او در مصاحبهای با گاردین (The Guardian) گفت:
«در واقع فکر میکنم CGI این پتانسیل را دارد که با کار دست انسان برابری کند یا حتی از آن پیشی بگیرد، اما برای من خیلی دیر شده که بخواهم آن را امتحان کنم.»
با وجود این دیدگاه و اذعان به اینکه در برخی آثارش (مانند «شهر اشباح» - Spirited Away، که در آن به پیکسار ادای احترام کرده) به میزان بسیار کمی (کمتر از ۱۰٪) از CGI استفاده کرده، میازاکی همچنان عمیقاً به روشهای سنتی طراحی دستی پایبند ماند. او معتقد است که هسته اصلی انیمیشن، طراحی دستی است و تغییرات ظریف و نواقص کوچک در خطوط ترسیم شده توسط انسان، همان چیزی است که گرما و باورپذیری را به آثار جیبلی میبخشد؛ چیزی که کمال ماشینی کامپیوترها فاقد آن است.
میازاکی که از کودکی تحت تأثیر اوسامو تزوکا (Osamu Tezuka) طراحی را آغاز کرده و تجربیات پس از جنگ جهانی دوم را در آثارش منعکس کرده، سبک هنری خود را طی دههها تلاش و فداکاری پرورش داده است. او خود اذعان دارد که برای تغییر اساسی روشهایش در این سن، دیگر دیر شده است و طرفداران نیز دقیقاً به دلیل همین سبک منحصر به فرد و جذابیت خاص آثار دستی او، جذب فیلمهایش میشوند.
منبع: fandomwire