معرفی بهترین شرکتهای انیمیشنسازی و شاهکارهایشان
0/10
سالانه در جهان تعداد بیشماری آثار سینمایی و سریالی تولید میشود. این در حالی است که سهم عظیمی از این ارقام را عناوینی انیمیشنی تشکیل دادهاند و از آنجایی که محبوبیت بیحد و مرزی دارند، بنابراین میتوان به انیمیشن به عنوان یکی از برترین جلوههای رسانه یاد کرد. با این وجود در میان دنیای انیمیشن، آثاری وجود دارند که از لحاظ کیفی بالاتر از تمامی رقبای خود قرار میگیرند و همه ما از آنها به عنوان بهترینها یاد میکنیم. این دسته از آثار توسط سازندگان و استودیوهایی ساخته میشوند که علاوه بر خلاقیت، دارای مهارت لازم برای بهتصویر کشیدن دنیایی ورای واقعیت هستند و ما در این مقاله میخواهیم به بهترین استودیوهای سازنده انیمیشن نگاهی داشته باشیم.
برترین کمپانیهای انیمیشن سازی جهان
صنعت انیمیشن سازی طی دهههای گذشته به یکی از پرطرفدارترین و خلاقانهترین عرصههای هنری جهان تبدیل شده است. استودیوهای بزرگ انیمیشنسازی همچون دیزنی، پیکسار، دریمورکس و استودیو جیبلی با خلق آثار شگفتانگیز و داستانهای الهامبخش، نقش پررنگی در تحول این صنعت داشتهاند. این استودیوها با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته و تیمهای خلاق، آثاری جاودانه مانند «شیر شاه»، «داستان اسباببازی» و «همسایه من توتورو» را به جهان معرفی کردهاند که نه تنها مخاطبان کودک، بلکه بزرگسالان را نیز تحت تأثیر قرار دادهاند. درک چگونگی موفقیت این استودیوها و بررسی تاریخچه و روشهای کاری آنها میتواند نگاهی جامع به روند رشد و تکامل انیمیشن داشته باشد. در ادامه با پاراج همراه باشید.
پیکسار (Pixar)
برخلاف شرکتها و کمپانیهای بزرگی که تنها به واسطه کارهای پرفروش خود شناخته میشوند، پیکسار کمپانی است که تمامی طرفداران دنیای انیمیشن به خاطر کیفیت بینظیر آثار او، چه از جنبه فنی و کیفیت ساخت و چه از جنبه هنری و روایتی میشناسند. جالب است که بدانید اولین جرقه ساخت انیمیشن سینمایی کاملا سهبعدی توسط این کمپانی زده شد و از آن پس به خاطر دگرگونی که کمپانی پیکسار ایجاد کرد، دنیا وارد عرصه جدیدی از انیمیشن سازی شد و بسیار بهتر از قبل درخشید.
اولین قسمت از مجموعه انیمیشنهای داستان اسباب بازی دقیقا همان اثری است که از آن صحبت میکنیم و پیکسار این انیمیشن را در سال 1995 و در دورانی که بسیاری از کمپانیها با مفاهیم در حال حرکت به سمت انیمیشنهای سهبعدی کوتاه بودند تولید کرد. این کمپانی اولین بار در سال 1974 و توسط الکساندر شورو پایهگذاری شد تا بتواند در جهت ساختن اولین انیمیشن کاملاً رایانهای جهان قدم بردارد. البته که سرمایهگذاری های عظیم این شخص در نهایت جواب داد و سال 1986 انیمیشن دوست داشتنی این کمپانی یعنی Luxo jr عرضه شد.
اگرچه بسیاری از افراد با نام این انیمیشن آشنایی ندارند، ولی باید بگوییم که اثری که از آن صحبت شد همان انیمیشن کوتاهی است که چراغ مطالعه معروف پیکسار که در لوگو این شرکت نیز دیده میشود را به نمایش میگذارد. در خصوص این کمپانی نامآور هرچه صحبت کنیم کم گفتهایم، اما نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم، بدون شک به موتور رندر این کمپانی مربوط است که به عنوان یکی از چند موتور برتر در زمینه رندر و ساخت انیمیشن و جلوه های کامپیوتری به شمار میرود. از جمله کارها و مجموعههای بینظیر کمپانی پیکسار میتوانیم به آثاری چون انیمیشنهای وال ای، بالا، روح و مجموعههایی چون شرکت هیولاها، درون و بیرون و شگفتانگیزان اشاره کنیم.
دیزنی (Disney)؛ محبوبترین کمپانی انیمیشن سازی
شرکت دیزنی شناخته شده ترین شرکت در میان تمامی کمپانیهای بزرگ انیمیشنسازی دنیا است. کمپانی که شروع کار خودش را صرفا به عنوان یک تولید کننده آثار انیمیشنی آغاز کرد اما رفته رفته آنقدری گسترش پیدا کرد که تبدیل به یکی از غولهای بزرگ رسانهای در تمام دنیا شود. برخلاف آنچیزی که بینندگان از این کمپانی در ذهن خود دارند، میکی موس به عنوان یکی از محبوبترین انیمیشنها و شخصیتهای دنیای انیمیشن اولین کار این استودیو نیست، چرا که این شخصیت در آستانه 7 سالگی اولین اثر تولید شده کمپانی دیزنی خلق شد.
در حقیقت اولین اثری که شرکت دیزنی حدود یک قرن قبل به عنوان اولین اثر خودش منتشر کرد، اثری 40 ثانیهای بود که با نام پاکسازی بهاری شهر کانزاس شناخته میشود. این انیمیشن از همان ابتدا موجب دیده شدن این استودیو کوچک شد و والت دیزنی به عنوان طراح و مدیر این استودیو، قدمی را برداشت که در نهایت باعث پایهگذاری یکی از بزرگترین کمپانیهای بزرگ سرگرمی جهان شود.
کمپانی والت دیزنی که با الهام از نام سازنده خودش پایهگذاری شد با ساخت شخصیتهای دیگری از جمله دانلد داک و گوفی گسترش یافت و در سال 1937 اولین انیمیشن بلند تاریخ را با الهام از روایت افسانهای سفید برفی و هفت کوتوله تولید کرد. جالب است بدانید که دیزنی به عنوان کمپانی مادر بسیاری از شرکتهای انیمیشن سازی معروف و فیلمسازی شناخته میشود و کمپانیهای دیگری چون مارول کامیکس، شرکت پیکسار، کمپانی فاکس و حتی شرکت لوکاس فیلم به عنوان سازنده و مالک مجموعه جنگ ستارگان بعدها توسط این شرکت خریداری شدند و به مجموعه عظیم دیزنی پیوستند.
آثاری چون شیرشاه، سیاره گنج و پینوکیو از بهترین عناوین دوران دوبعدی و انیمیشنهای فروزن، رالف خرابکار و زوتوپیا از بهترین مثالهای عصر سهبعدی و دوران جدید کمپانی دیزنی محسوب میشوند.
ایلومینیشن (Illumination)
کمپانی ایلومینیشن سازنده فهرستی طولانی و باکیفیت از انیمیشنهایی است که محبوبیت غیر قابل محاسبهای در دنیای ما دارند. از سری پرطرفدار مینیونها گرفته تا اثری مفهومی و زیبا به نام لوراکس و صدالبته بهترین و محبوبترین سری این کمپانی یعنی من نفرتانگیز. اولین قدمها برای پایهگذاری این شرکت آمریکایی در سال 2007 صورت گرفت. در آن برهه کریس ملدندری به عنوان یکی از تهیهکنندگان مهم کمپانی فاکس قرن بیستم موقعیت خودش را در این شرکت رها کرد تا کمپانی جدیدی را در حوزه انیمیشن احداث کند.
این کمپانی اولین عنوان خودش که به اعتقاد بسیاری از بینندگان، یکی از 3 اثر برتر این شرکت محسوب میشود را تولید کرد و نام من نفرتانگیز را بر روی آن نهاد. سرعت بالای پیکسار در ساخت آثار باکیفیت در سالهای بعدی ادامه یافت و انیمیشنهای هاپ، لوراکس و دومین قسمت از انیمیشن من شرور طی سالهای 2011 تا 2013 ساخته شدند.
انیمیشنهای توسعه یافته توسط شرکت ایلومینیشن عمدتا از جمله آثاری هستند که به خاطر داشتن کیفیت بالا، فروش عالی را تجربه کردهاند و بدون شک یکی از بهترین انیمیشنها در این خصوص به برادران سوپر ماریو مربوط است. همکاری کمپانی عظیم بازیسازی نینتندو با این استودیو انیمیشنسازی نشان داد که از جنبه فنی، ایلومینیشن یکی از بهترینهای جهان است و اگر روایتهای عالی در اختیار این استودیو قرار داشته باشد، در نهایت شاهد اثری فاخر خواهیم بود.
دریم ورکس (DreamWorks)
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که کودکی خودتان را با تماشای انیمیشنهای قدیمی گذراندهاید، احتمالا باید اثری به نام مورچهای به نام زی را بشناسید. این اثر دقیقا در سالهای اولیه آشنایی جهان انیمیشن با دنیای آثار سهبعدی بلند ظهور کرد و نشان داد که آینده سازندگانش میتواند بسیار درخشان باشد. پس از استعفای جفری کاتزنبرگ از کمپانی بزرگ دیزنی، او به همراه دیوید جفن و نابغهای چون استیون اسپیلبرگ (خالق فیلمهای ئی.تی. و پارک ژوراسیک) کمپانی دریم ورکس را تشکیل دادند.
این کمپانی از زمان احداث خودش فراز و نشیبهای زیادی را تجربه کرده و همچنان به عنوان یکی از بهترین و قدرتمندترین کمپانیهای ساخت انیمیشن در حال رقابت با شرکتهای انیمیشنسازی دنیا چون دیزنی و پیکسار است. چیزی که شرکت دریم ورکس را بیشتر از سایر استودیوهای این حوزه لایق توجه میسازد، استفاده از سبکها و فنون مختلف انیمیشنسازی برای خلق عناوین جدید خود است. بدین منظور که اگر نگاهی به آثار تولید شده این شرکت داشته باشید متوجه تفاوت فنی و بصری عناوینی چون فرار مرغی، شرک و رفقای بد خواهید شد. از میان دیگر ساختههای دریم ورکس باید به انیمیشنهایی چون ماداگاسکار، بچه رئیس، پاندای کنگفو کار و مگامایند اشاره کنیم.
استودیو جیبلی (Studio Ghibli)
به لطف ساخته شدن آثار انیمهای و شرقی، جهان بیش از پیش در حال آشنایی با آثار درجه یک کشور ژاپن و عناوینی است که ما آنها را به نام انیمه میشناسیم. استودیو جیبلی پرافتخارترین و پرچمدار دنیای انیمه است که نام ارباب دنیای انیمه یعنی هایائو میازاکی را در راس خودش به عنوان کارگردان انیمههای این شرکت دارد. آثاری که توسط این شرکت ساخته شدهاند، همگی علاوه بر داشتن سبک نمایشی و هنری متمایز خود از مفاهیم بسیار عمیق نیز بهره میبرند تا پیامهای مهمی چون آثار جنگ، مفهوم زندگی، مرگ، دنیای ارواح و حقایق جهان را با مخاطبان به اشتراک بگذارند.
پس از موفقیتی که هایائو میازاکی و ایسائو تاکاهاتا در سال 1984 و با انیمه نائوشکا از دره باد رقم زدند، این ایده به ذهن آنها خطور کرد که با پایهگذاری یک استودیو مستقل و جدید، یک قدم بزرگ برای دنیای انیمیشنهای کشور ژاپن بردارند. این استودیو در سال 1985 احداث شد و تنها یک سال پس از این اتفاق ما شاهد یکی از بهترین ساختههای این استودیو یعنی انیمه قلعهای در آسمان بودیم.
ساخته دیگر استودیو جیبلی یعنی انیمه شهر ارواح نهتنها به عنوان بهترین انیمه سینمایی تاریخ ژاپن شناخته میشود، بلکه از آن در جایگاه یکی از بهترین انیمیشن های تاریخ به تحسین میپردازند. انیمههای پونیو، شاهزاده مونونوکه، قلعه متحرک هاول و صد البته آخرین ساخته این شرکت یعنی پسر و مرغ ماهیخوار از دیگر آثار استودیو جیبلی هستند.
بلو اسکای (Blue Sky)
استودیو بلو اسکای یکی از استودیوهای ساخت انیمیشن و آثار پویانمایی است که طی سالهای 2002 تا 2019، آثار بسیار مهمی را در جهان انیمیشن به طرفداران خود تحویل داد. اگرچه این استودیو پس از خریداری شدن کمپانی فاکس توسط دیزنی با تعطیلی مواجه شد، اما این مسئله موجب نمیشود که از آن به عنوان یکی از تاثیرگذارترین و بهترین استودیوهای سازنده انیمیشن در سطح جهان یاد نکنیم. این استودیو برخلاف سایر بزرگترین شرکتهای انیمیشنسازی در جهان، ابتدا کار خودش را نه بهعنوان یک شرکت تولیدکننده انیمیشن، بلکه به عنوان یک استودیو نسبتا کوچک برای ساخت و تولید جلوههای ویژه کامپیوتری کار خودش را آغاز کرد.
با این حال سازندگان این استودیو در سال 1998 اقدام به تولید یک انیمیشن کوتاه با نام بانی کردند که آینده این استودیو را دگرگون کرد و این امید را به آنها داد که بتوانند در مسیر ساخت آثار بزرگتری قدم بردارند. البته که این اتفاق در نهایت رخ داد و اولین انیمیشن بلند این شرکت زیر نظر کمپانی فاکس با نام عصر یخبندان در سال 2002 تولید کرد. انیمیشنهای دیگری چون حماسه(Epic)، ریو و فردیناند از نمونه انیمیشنهای ساخته شده این استودیو هستند.
سونی پیکچرز انیمیشن (Sony Pictures Animation)
نام کمپانی سونی در هر حوزهای درخشنده است و این تنها محدود به دنیای انیمیشن نیست. چه از منظر محصولات دیجیتالی صحبت کنیم و چه بخواهیم نگاهی به تولیدات رسانهای داشته باشیم بدون شک کمپانی سونی به عنوان یکی از نامآوران این حوزه خودش را اثبات میکند. دنیای انیمیشنی کمپانی سونی، سراسر آثار متفاوت، متمایز و چشمگیر است که میتواند میلیونها مخاطب را با خودش همراه کند. در حالی که کمپانی سونی به عنوان کمپانی مادر این شرکت در کشور ژاپن قرار دارد، اما سونی پیکچرز یک کمپانی آمریکایی محسوب میشود که بخش مهمی از سینمای هالیوود را به خودش اختصاص داده است.
انیمیشن سینمایی فصل شکار سال 2006 اولین اثر انیمیشنی بلند این شرکت بود که سونی به عنوان آغازگر حوزه انیمیشن خودش، به سمت آن حرکت کرد. در ادامه انیمیشنهای دیگری از جمله ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی، اسمورفها و موجسواری آثار دیگری بودند که تا سال 2010 توسط این کمپانی ساخته شدند. البته که دهه دوم قرن بیست و یک، دوره درخشانتری برای این شرکت بود و ساخته شدن آثاری چون ایموجیها، هتلترانسیلوانیا و اقتباس بازی انگری بردز از ساختههای این دوره سونی پیکچرز انیمیشن بودند. همچنین فراموش نکنید که قسمت اول و دوم انیمیشن پرافتخار مرد عنکبوتی نیز از جدیدترین و بهترین آثار تولید شده این شرکت محسوب میشود.
کمپانی انیمیشنسازی برادران وارنر؛ قدیمیترین شرکت انیمیشن سازی
شرکت عظیم و بینهایت گسترده برادران وارنر احتمالا تنها رقیبی است که میتواند کمپانی دیزنی را در تمامی حوزهها به چالش بکشد و مهمترین رقیب آنها محسوب میشود. این شرکت در حال حاضر امتیاز ساخت، عرضه و مالکیت عناوینی چون سری هری پاتر، آثار تالکین، مجموعه مورتال کامبت، ماتریکس، لونی تونز، جهان کمیک دیسی و صدها اثر سینمایی دیگر را برعهده دارد. حال تصور کنید که بخش سینمایی و انیمیشنی برادران وارنر تا چه میزان میتواند در جهت ساختن عناوین انیمیشنی با محوریت آثار نامبرده حرکت کند.
این شرکت سالانه تعداد زیادی انیمیشن را راهی بازار میکند و هرکدام به نوبه خود سهمی مهم را در گیشه و فروش سینمایی تجربه میکنند. این در حالی است که هرکدام یک از مجموعههای نامبرده شامل تعداد زیادی اقتباس، دنباله، ریبوت و عناوین جدید هستند که سالانه تحتنظر برادران وارنر و توسط حوزه انیمیشن این شرکت تولید میشوند. از آنجایی که این کمپانی از دهه 30 میلادی کار خودش را به صورت متمرکز بر حوزه انیمیشن و پویانمایی آغاز کرد، بنابراین میتوان از آن به عنوان یکی از باسابقهترین و معروفترین شرکتهای انیمیشن سازی یاد کرد.
سخن پایانیفرقی نمیکند که طرفدار انیمیشنهای شرقی هستید یا اینکه از عنوانهای ساخته شده هالیوود در این حوزه لذت میبرید. دنیای انیمیشن سراسر آثاری است که در سبکها، فرمها و قالبهای مختلف تولید میشوند و طرفدارانی را از سراسر جهان به خودشان جذب میکنند. انیمیشنها به لطف فضای متفاوتشان از دنیای فیلم، همانند اثری عمل میکنند که هریک از ما در دنیای خیال خودمان بارها آنها را مشاهده کردهایم و حال این استودیوهای انیمیشنسازی هستند که به این ماهیتهای خیالی، جلوهای واقعی میبخشند. به نظر شما کدام یک از شرکتهای نامبرده میتواند لقب بهترین استودیوی انیمیشن دنیا را یدک بکشد و در جایگاه اول قرار گیرد؟ نظرات خودتان را با وبسایت پاراج به اشتراک بگذارید.