سیروس گرجستانی
بیوگرافی سیروس گرجستانی
فیلم و سریال های سیروس گرجستانی
علیاکبر محمودزاده گرجستانی معروف به سیروس گرجستانی بازیگر ایرانی بود که در 23 اسفند 1323 در بندرانزلی به دنیا آمد. او اصالتی آذربایجانی داشت و گفته میشود که پدرش از ترک های باکو بود که به ایران مهاجرت کرد. سیروس گرجستانی زمانی که هشت ساله بود همراه با پدر و مادرش به تهران محله ناصرخسرو کوچه مروی کوچ کرد.
کودکی و جوانی سیروس گرجستانی
او دانش آموز کلاس هفتم بود و حدود ۱۴ سال داشت که پدر و مادرش از هم جدا شدند و سیروس نزد مادر و ناپدریاش بزرگ شدند. پدرش پیرمردی دستفروش و دورهگرد بود. او در سال ۱۳۴۷ وقتی ۲۴ ساله بود، موفق شد دیپلم بگیرد. اما تمام وقت و زمان او صرف فوتبال می شد، به همین دلیل ورزش را کار گذاشت و در کارخانه آزمایش انباردار شد.
او بعد از گرفتن اولین حقوق به احترام و برای تقدیم آن به پدرش، به دیدار او رفت اما پدرش را هیچ کجا پیدا نکرد. او همچنین دارای مدرک درجه 2 هنری از وزارت فرهنگ و هنر بود. گرجستانی در سال 1348 با مرحوم هادی اسلامی در کارخانه همکار بود که از طریق او یکسال بعد بازیگری در تئاتر را تجربه کرد. اولین تجربه حضور او روی صحنه در سال ۱۳۴۹ با نمایش «سنگلج» بود.
وی سال 1351 کار خود در اداره تئاتر را آغاز نمود و در نمایش «سنگ و سرنا» نقش آفرینی کرد. گرجستانی فعالیت در تلویزیون را در سال ۱۳۵۶ با سریال «تلاش» آغاز کرد و پس از آن در وزارت فرهنگ و هنر استخدام شد. پس از انقلاب، فعالیت های سینمایی خود را با حضور در فیلم فریاد مجاهد در سال 1358 آغاز کرد. وی همچنین در عرصه ورزش نیز فعالیت داشت و به مدت 4 سال بازیکن باشگاه فوتبال شاهین تهران بود.
تئاترهای سیروس گرجستانی
سیروس گرجستانی در تئاترهای زیادی روی صحنه رفت که از آنها می توان به «آنتیگون» به کارگردانی جمشید ملک پور ۱۳۶۰، «مخمصه» به کارگردانی فرهاد مجدآبادی ۱۳۶۲، «دکتر کنوک» به کارگردانی ایرج راد ۱۳۶۴، «عشق آباد» به کارگردانی داوود میرباقری ۱۳۶۹، «دندون طلا» به کارگردانی داوود میرباقری ۱۳۶۶، «سنگ و سرنا» به کارگردانی نصرت پرتوی ۱۳۴۹، «استر» به کارگردانی هادی اسلامی ۱۳۵۰، «دارالحکومه» به کارگردانی هادی اسلامی ۱۳۵۸، «ماهان و کوشیار» به کارگردانی ایرج راد ۱۳۶۷، «معرکه در معرکه» به کارگردانی داوود میرباقری ۱۳۷۰، «بکت» به کارگردانی مجید جعفری ۱۳۵۱ و «آسید کاظم» به کارگردانی مجید مظفری ۱۳۵۹ اشاره کرد.
سریال های سیروس گرجستانی
از درخشان ترین و ماندگارترین بازی های سیروس گرجستانی می توان در سال ۱۳۸۴ به سریال «متهم گریخت» به کارگردانی رضا عطاران و سریال «شهریار» در سال ۱۳۸۶ اشاره کرد.
او در سریال های تلویزیونی مانند شرم – ۱۳۹۹، شاهرگ – ۱۳۹۹، شرایط خاص – ۱۳۹۸، آنام – ۱۳۹۶، جاده چالوس – ۱۳۹۳، دختری به نام آهو، کلاه پهلوی – ۱۳۸۹–۱۳۸۳، خوشنشینها – ۱۳۸۹، زن بابا – ۱۳۸۹–۱۳۸۸، شب می گذرد – ۱۳۸۷، روزگار خوش حبیب آقا – ۱۳۸۵، رقص پرواز – ۱۳۸۴–۱۳۸۳، باجناغها – ۱۳۸۳، پشت کنکوریها – ۱۳۸۱، یادداشت های کودکی – ۱۳۸۰، کیف انگلیسی – ۱۳۷۸، زیر بازارچه ۱۳۷۸–۱۳۷۷، برادران خورشید – ۱۳۷۵، شلیک نهایی – ۱۳۷۴، همسران – ۱۳۷۳، امام علی ۱۳۷۵–۱۳۷۰، هشت بهشت -۱۳۶۹، درخت دوستی – ۱۳۶۶، کوچک جنگلی ۱۳۶۶–۱۳۶۳، مدرس – ۱۳۶۵ و مخمصه – ۱۳۶۲ حضور داشت.
وی در شبکه نمایش خانگی نیز در مجموعه های دندون طلا ۱۳۹۴ و شاهگوش ۱۳۹۲ نقش آفرینی کرد. آخرین فعالیت هنری گرجستانی، بازی در مجموعه تلویزیونی شرم به کارگردانی احمد کاوری بود که با فوت او ناتمام ماند و سیاوش طهمورث جایگزین وی در این نقش شد.
فیلم های سیروس گرجستانی
از فیلم های سینمایی بسیاری که سیروس گرجستانی در آنها نقش آفرینی داشت می توان سگ بند ۱۳۹۸، تپلی و من ۱۳۹۷، پا تو کفش من نکن ۱۳۹۵، ناردون ۱۳۹۴، دریاکنار ۱۳۹۳، فیتیله و ماهپیشونی ۱۳۹۰، ارث شیرین ۱۳۸۹، تلافی ۱۳۸۶، هدف اصلی ۱۳۸۵، بله برون 1382، شکلات ۱۳۸۲، سیزده گربه روی شیروانی ۱۳۸۲، مسافر ری ۱۳۷۹، آدم برفی ۱۳۷۳، آپارتمان شماره ۱۳ ۱۳۶۹، زرد قناری ۱۳۶۷، با من از فردا بگو ۱۳۶۶، تیغ و ابریشم ۱۳۶۴، راه دوم ۱۳۶۳، دادشاه ۱۳۶۲، گفت هرسه نفرشان ۱۳۵۹، فریاد مجاهد ۱۳۵۸، بیست سال انتظار ۱۳۴۵ و مامور دوجانبه ۱۳۴۵ را نام برد.
سیروس گرجستانی در 12 تیر 1399 به دلیل سکته قلبی در بیمارستان لواسانی تهران درگذشت. پیکر او در 14 تیر تشییع شد و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.