داوود رشیدی(Davoud Rashidi)
بیوگرافی داوود رشیدی
فیلم و سریال های داوود رشیدی
داوود رشیدی حائری بازیگر مطرح و تهیه کننده ایرانی بود که در 25 تیر 1312 در خیابان ری تهران به دنیا آمد. رشیدی از خاندان حائری مازندرانی و دارای اصالت بابلی است. پدر او عبدالامیر رشیدی حائری نام داشت که دیپلمات بود و در چند کشور نیز سفیر شد.
داوود رشیدی به دلیل فعالیتهای دیپلماتیک پدرش، تحصیلات متوسطه را در ترکیه و پاریس گذراند و تحصیلات دانشگاهی را در ژنو ادامه داد. او فارغ التحصیل کنسرواترا ژنو در رشته کارگردانی و بازیگری تئاتر و لیسانس حقوق سیاسی از دانشگاه ژنو است. وی در سال 1343 به تهران آمد و در اداره تئاتر آن زمان که وابسته به وزارت فرهنگ و هنر بود استخدام شد. کمی بعد گروه تئاتر امروز را تاسیس کرد، که بازیگرانی مانند پرویز فنی زاده، داریوش فرهنگ، مهدی هاشمی، فهیمه راستکار، سیاوش طهمورث، مرضیه برومند و سوسن تسلیمی به آن ملحق شدند. وی در سال ۱۳۵۲ از اداره تئاتر به تلویزیون ملی ایران رفت و به عنوان مدیریت گروه نمایشها و سرگرمیهای آن سازمان که شامل سریالها، مسابقات و تئاترهای تلویزیونی بود، شروع به کار کرد.
فیلم های داوود رشیدی
اولین فیلم او فرار از تله در سال 1350 به کارگردانی جلال مقدم بود که علاوه بر بازیگری و کارگردانی در سینما، تلویزیون و تئاتر به تهیه کنندگی سینما نیز پرداخت. رشیدی در سال 1354 در فیلم کندو در کنار بهروز وثوقی به ایفای نقش پرداخت که آن را می توان اوج بازیگری اش در سینمای قبل از انقلاب در نظر گرفت. او با این فیلم به شهرت بسیار رسید.
در چهار پنج سال اول انقلاب در نزدیک به ۲۰ فیلم ایفای نقش کرد که شیلات، خانه عنکبوت، کمالالملک و گلهای داوودی از مشهورترین آنها بودند. در سال ۱۳۶۳ و پس از بازی در دو فیلم کیومرث پوراحمد، فعالیت سینمایی او نزدیک به ۹ سال متوقف شد. در این دوران که اجازه فعالیت در سینما نداشت، در سریال های بسیاری حضور یافت که سریال هزاردستان به کارگردانی علی حاتمی ماندگارترین آنها بود. از آثار تلویزیونی معروف وی می توان آوای فاخته، گل پامچال، تنهاترین سردار، ولایت عشق، مختارنامه و کلاه پهلوی را نام برد.
افتخارات وجوایز داوود رشیدی
در سال ۱۳۷۰ نمایش پیروزی در شیکاگو را در تئاتر شهر تهران اجرا کرد که پرفروش ترین تئاتر ایران پس از انقلاب لقب گرفت. در سال ۱۳۹۱ نشان درجه یک فرهنگ و هنر ایران از سوی ریاست جمهوری ایران به وی اعطا شد. او در جشنواره چهره های ماندگار نیز برنده جایزه نشان چهره ماندگار شد. رشیدی در کنار علی نصیریان، عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی و محمدعلی کشاورز به دلیل تاثیرگذاری چشمگیرشان به عنوان پنج بازیگر مهم تاریخ سینمای ایران شناخته می شوند.
از سوابق اجرایی داوود رشیدی می توان به تدریس در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، تدریس در دانشکده هنرهای دراماتیک، تدریس دوره های کوتاه مدت در شهرستان ها و فرهنگسراها و مدیر در اداره هنرهای دراماتیک، مدیر واحد نمایش تلویزیون از سال ۱۳۵۱ تا ۱۳۶۰، عضو هیئت مدیره خانه سینما در سمت معاون رئیس هیئت مدیره و رئیس انجمن بازیگران سینمای ایران از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ اشاره کرد.
داوود رشیدی در سال های پایانی زندگی به آلزایمر مبتلا شد و در ۵ شهریور ۱۳۹۵ در ۸۳ سالگی به دلیل ایست قلبی در خانهاش درگذشت. او در 7 شهریور 1395 در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.