شاهرخ خان(Shah Rukh Khan)
بیوگرافی شاهرخ خان
فیلم و سریال های شاهرخ خان
شاهرخ خان (Shah Rukh Khan) بازیگر و تهیهکننده فیلم هندی است که در 2 نوامبر 1965 در دهلی نو به دنیا آمد. پدرش میر تاج محمد خان نام داشت که فعال جنبش استقلال طلبی هند و اهل پیشاور بود و مادرش به نام لطیف فاطمه، افسر قضایی و دختر یکی از مهندسین دولتی ارشد بود. او پنج سال اول زندگی خود را در منگلور گذراند، جایی که پدربزرگ مادری اش افتخار احمد به عنوان مهندس ارشد بندر در دهه 1960 فعالیت می کرد.
کودکی و نوجوانی شاهرخ خان
خان در محله راجندرا ناگار دهلی نو بزرگ شد. پدرش چندین کار تجاری از جمله رستوران داشت و خانواده در آپارتمان های اجاره ای زندگی طبقه متوسطی داشتند. شاهرخ خان در مدرسه سنت کلمبا در مرکز دهلی حضور یافت و در آنجا در تحصیلات خود و در ورزش هایی مانند هاکی و فوتبال عالی بود و بالاترین جایزه مدرسه، شمشیر افتخار را دریافت کرد.
شاهرخ خان در ابتدا آرزو داشت که در ورزش حرفه ای را دنبال کند، اما به دلیل آسیب دیدگی شانه در سال های اولیه زندگی، دیگر نمی توانست ادامه دهد. در عوض، در جوانی در نمایشهای صحنهای بازی کرد و به دلیل تقلید از بازیگران بالیوود مورد تحسین قرار گرفت. او در کالج هانسراج (1985-1988) ثبت نام کرد تا مدرک لیسانس خود را در اقتصاد دریافت کند، اما بیشتر وقت خود را در گروه اکشن تئاتر دهلی (TAG) گذراند و بازیگری را آموخت.
پس از هانسراج، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را در رشته ارتباطات جمعی در جامیا میلیا اسلامیه آغاز کرد، اما برای ادامه حرفه بازیگری خود آن را ترک کرد. او همچنین در ابتدای کارش در بالیوود به مدرسه ملی نمایش در دهلی رفت.
سریال های شاهرخ خان
اولین نقش اصلی شاهرخ خان در سریال تلویزیونی لخ تاندون Dil Dariya بود که فیلمبرداری آن در سال 1988 آغاز شد، اما تاخیر در تولید باعث شد تا سریال راج کومار کاپور در سال 1989 به کارگردانی Fauji اولین کار تلویزیونی او شود. این منجر به حضور بیشتر در سریال های تلویزیونی سیرک عزیز میرزا (1989-1990) و مینی سریال مانی کائول Idiot (1992) شد.
شاهرخ خان همچنین در سریال های Umeed (1989) و Wagle Ki Duniya (1988-1990) و در فیلم تلویزیونی انگلیسی زبان In Who Annie Gives It That Ones (1989) نقش های جزئی ایفا کرد. در 1991 او از دهلی به بمبئی نقل مکان کرد تا حرفه ای تمام وقت در بالیوود را دنبال کند و به سرعت برای چهار فیلم قرارداد امضا کرد.
فیلم های قدیمی شاهرخ خان
اولین فیلم او در Deewana بود که در ژوئن 1992 اکران شد که به عنوان بازیگر نقش دوم مرد بازی کرد و جایزه بهترین بازیگر مرد فیلم فیر را دریافت نمود. شاهرخ خان در میان اکران هایش در سال 1993، بیشترین تقدیرها را برای ایفای نقش های منفی در دو فیلم موفق بازیگر و ترس به دست آورد. "بازیگر"، که در آن خان نقش یک انتقامجوی مبهم را بازی میکرد که دوست دخترش را میکشد، اولین جایزه فیلم فیر را برای شاهرخ خان برای بهترین بازیگر مرد به ارمغان آورد.
او برای "ترس" نامزد دریافت جایزه فیلم فیر برای بهترین اجرای نقش منفی شد. در سال 1994، شاهرخ خان در فیلم کمدی- درام کوندان شاه، Kabhi Haan Kabhi Naa، نقش یک موسیقیدان عاشق را بازی کرد. بازی او جایزه بهترین اجرا را از منتقدان فیلم فیر به ارمغان آورد. همچنین در سال 1994، شاهرخ خان برای بازی در نقش یک عاشق وسواسی در فیلم Anjaam برنده جایزه بهترین بازیگر نقش منفی فیلم فیر شد.
او در سال 1995 در هفت فیلم بازی کرد که مهمترین اکران او، رمان عاشقانه Dilwale Dulhania Le Jayenge بود که در آن نقش یک جوان هندی غیرمقیم را بازی کرد که در طول سفری به سراسر اروپا عاشق شخصیت کاجول میشود. این فیلم برنده ده جایزه Filmfare از جمله دومین جایزه بهترین بازیگر مرد شد. در سال 1997 بازی او در کنار آدیتیا پانچولی در کمدی عاشقانه بله قربان عزیز میرزا برای او نامزدی بهترین بازیگر مرد فیلم فیر را به همراه داشت.
شاهرخ خان در سال 1997 در عاشقانه موزیکال Dil To Pagal Hai حضور داشت. این فیلم و بازی او با ستایش منتقدان روبرو شد و سومین جایزه بهترین بازیگر مرد را در Filmfare دریافت کرد. در 1998 او یک دانشجوی کالج را در فیلم عاشقانه کوچ کوچ هوتا های کاران جوهر به تصویر کشید که در آن درگیر یک مثلث عشقی بود.
وی برای دومین سال متوالی جایزه بهترین بازیگر مرد را در مراسم اهدای جوایز فیلم فیر دریافت کرد. تنها اکران شاهرخ خان در سال 1999 فیلم Baadshah بود که نامزدی جایزه فیلم فیر برای بهترین بازی در نقش کمیک را برای او به ارمغان آورد.
فیلم ها و جوایز شاهرخ خان از سال 2000
در دسامبر 2001، شاهرخ خان در حین اجرای یک سکانس اکشن برای حضور ویژه در Shakti: The Power اثر کریشنا وامسی، از ناحیه ستون فقرات آسیب دید. در آغاز سال 2003، وضعیت او به حدی بدتر شد که مجبور شد تحت عمل جراحی دیسککتومی و فیوژن قدامی گردن در بیمارستان ولینگتون لندن قرار بگیرد.
موفقیتهای این دوره شامل "محبت ها" آدیتیا چوپرا (2000) و درام خانوادگی کاران جوهر Kabhi Kushi Kabhie Gham (2001) بود که شاهرخ خان از آن به عنوان نقطه عطفی در حرفه خود یاد میکند. بازی های وی در این فیلم ها با استقبال گسترده مواجه شد و دومین جایزه منتقدان فیلم فیر برای بهترین بازیگر مرد برای فیلم محبت ها به او اهدا شد.
در سال 2002، شاهرخ خان نقش اول را به عنوان یک الکلی سرکش در مقابل آیشواریا رای و مادوری دیکسیت در داستان عاشقانه دورهمی سانجی لیلا بهانسالی، دوداس بازی کرد. این گران ترین فیلم بالیوودی بود که در آن زمان ساخته شد و جوایز متعددی از جمله 10 جایزه Filmfare، با بهترین بازیگر مرد برای شاهرخ خان، و جایزه بفتا برای بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان را به دست آورد.
او Dreamz Unlimited را به Red Chillies Entertainment تبدیل کرد و در اولین تولید این شرکت، در اولین کارگردانی فرح خان، فیلم ماسالا Main Hoon Na نقش آفرینی کرد. او برای هر سه اکرانش در سال 2004 نامزد جایزه بهترین بازیگر مرد فیلم فیر شد و در نهایت برای فیلم Swades جایزه گرفت. در سال 2005، شاهرخ خان در درام فانتزی آمل پالکار به نام پاهلی بازی کرد که فیلم پیشنهادی هند برای بهترین فیلم خارجی زبان در هفتاد و نهمین دوره جوایز اسکار بود.
او در درام موزیکال عاشقانه Kabhi Alvida Naa Kehna (2006) همکاری کرد، که در آن نقش مردی متاهل را بازی کرد که با یک زن متاهل رابطه دارد. بازی او در این فیلم و اکشن Don، نامزدی بهترین بازیگر مرد را در جوایز Filmfare به ارمغان آورد. در سال 2007، شاهرخ خان در فیلم نیمه تخیلی «چاک دی» یاش راج فیلمز، نقش یک هاکی باز رسوا را به تصویر کشید که مربی تیم ملی هاکی زنان هند است و جایزه فیلم فیر دیگر را برای بهترین بازیگر مرد به دست آورد.
در همان سال، در ملودرام تناسخ فرح خان، اوم شانتی اوم، ایفای نقش کرد و هنرمند جوان دهه 1970 را به تصویر کشید که به عنوان یک سوپراستار دوران دهه 2000 دوباره متولد شده است. این فیلم دومین نامزدی سال را برای بهترین بازیگر مرد در فیلم فیر به همراه داشت.
او در فیلم نام من خان است (2010) حضور داشت که پس از اکران، به یکی از پردرآمدترین فیلمهای بالیوود در تمام دورانها در خارج از هند تبدیل شد و هشتمین جایزه فیلم فیر را برای شاهرخ خان به عنوان بهترین بازیگر مرد به ارمغان آورد. از سال 1999 تا 2003 شاهرخ خان سه فیلم را به عنوان یکی از اعضای موسس شرکت Dreamz Unlimited تولید کرد.
دیگر کارهای شاهرخ خان
شاهرخ خان علاوه بر حضور در سریالهای تلویزیونی اولیهاش، مجری برنامههای جوایز تلویزیونی متعددی از جمله فیلم فیر، زی سینما و جوایز اسکرین بوده است. او همچنین یک نوازنده مکرر صحنه است و در چندین تور و کنسرت جهانی شرکت کرده است. در سال 2008، وی با مشارکت جوهی چاولا و همسرش جی مهتا، حقوق مالکیت فرنچایز نماینده کلکته در مسابقات کریکت بیست 20 لیگ برتر هند (IPL) را به دست آورد و نام تیم را Kolkata Knight Riders (KKR) گذاشت.
شاهرخ خان سفیر کمپین های دولتی مختلف از جمله پالس فلج اطفال و سازمان ملی کنترل ایدز بوده است. او یکی از اعضای هیئت مدیره بنیاد Make-A-Wish در هند است و در سال 2011 توسط UNOPS به عنوان اولین سفیر جهانی شورای همکاری تامین آب و بهداشت منصوب شد.
در سال 2011، او جایزه Pyramide con Marni یونسکو را به دلیل تعهد خیرخواهانه خود برای ارائه آموزش به کودکان دریافت کرد و اولین هندی بود که برنده این جایزه شد. در سال 2015، مدرک ممتازی از دانشگاه ادینبورگ، اسکاتلند دریافت کرد.
در سال 2018، به دلیل رهبری در حمایت از حقوق کودکان و زنان در هند توسط مجمع جهانی اقتصاد با جایزه سالانه کریستال مورد تجلیل قرار گرفت. شاهرخ خان یکی از پرافتخارترین بازیگران بالیوود است. او 14 جایزه Filmfare از 30 نامزدی و جایزه ویژه دریافت کرده است. اگرچه او هرگز جایزه ملی فیلم را دریافت نکرده است، اما در سال 2005 از سوی دولت هند به او جایزه پادما شری اعطا شد. شاهرخ خان پنج دکترای افتخاری نیز دریافت کرده است.