گلشیفته فراهانی
بیوگرافی گلشیفته فراهانی
فیلم و سریال های گلشیفته فراهانی
رهاورد فراهانی که با نام گلشیفته فراهانی شناخته می شود، بازیگر ایرانی است که در 19 تیر 1362 در تهران به دنیا آمد. پدرش بهزاد فراهانی و مادرش فهیمه رحیمی نیا از بازیگران قدیمی سینما، تلویزیون و تئاتر ایران هستند. او همچنین خواهر شقایق فراهانی هنرپیشه سینما و تلویزیون است. گلشیفته فراهانی فارغ التحصیل رشته موسیقی است.
فیلم های گلشیفته فراهانی در ایران
او فعالیت حرفه ای خود را در سال 1376 با بازی در فیلم درخت گلابی به کارگردانی داریوش مهرجویی آغاز کرد که برای آن برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم فجر شد. گلشیفته فراهانی در سال ۱۳۸۷ با نقشآفرینی در فیلم "درباره الی" بازی تحسین برانگیز و ماندگاری ارائه داد و جوایز و نامزدی های متعددی در سراسر جهان کسب کرد. او بعد از آن به پاریس، فرانسه نقل مکان کرد و در هیچ فیلم ایرانی کار نکرد.
از دیگر فیلم های سینمایی که گلشیفته فراهانی در آنها نقش آفرینی کرد می توان ۱۳۷۹ هفت پرده، ۱۳۸۰ زمانه، ۱۳۸۱ دو فرشته، 1381 جایی دیگر، ۱۳۸۲ بوتیک، 1382 بابا عزیز، 1382 اشک سرما، ۱۳۸۳ ماهیها عاشق میشوند، ۱۳۸۴ به نام پدر، ۱۳۸۵ میم مثل مادر، 1385 گیس بریده، 1385 نیوهمانگ، 1385 سنتوری، ۱۳۸۶ دیوار، ۱۳۸۷ همیشه پای یک زن در میان است و 1387 شیرین اشاره کرد.
فیلم های گلشیفته فراهانی در خارج از کشور
یک مشت دروغ اولین فیلم خارجی بود که وی در سال 2008 در آن به ایفای نقش پرداخت. در نخستین پوستر رسمی این فیلم هالیوودی که از سوی کمپانی برادران وارنر منتشر شد، نام گلشیفته فراهانی در فهرست بازیگران فیلم در جایگاه چهارم و به عنوان نخستین بازیگر زن فیلم مشاهده شد که در کنار بازیگرانی مانند لئوناردو دی کاپریو، راسل کرو و مارک استرانگ به ایفای نقش پرداخت.
از دیگر فیلمهای او در خارج از ایران می توان به: جای اژدها در سال 2010 به کارگردانی رولند جافه و خورشت آلو با مرغ (2010) ساخته مرجان ساتراپی، ونسان پارونو، 2010 اگر بمیری، میکشمت، ۲۰۱۱ قاعده سه، ۲۰۱۲ درست شبیه یک زن، 2010 سنگ صبور، ۲۰۱۳ سرزمین شیرین فلفلی من، ۲۰۱۴ خروج: خدایان و پادشاهان، 2014 بهشت، 2014 گلاب، ۲۰۱۵ دو دوست، 2015 به خانه ات برو، ۲۰۱۶ آلتامیرا، 2016 پترسون، 2016 بدبیاری های سوفی، ۲۰۱۷ دزدان دریایی کارائیب: مردگان حکایت نمیکنند، 2017 آواز عقرب ها، ۲۰۱۸ دختران آفتاب، 2018 قسمت بالایی، 2018 شبی که جهان را میخورد، ۲۰۱۹ کاناپه تونسی، 2019 نقطه کور، ۲۰۲۰ استخراج، ۲۰۲۲ برادر و خواهر، 2022 آژده های پدرم و ۲۰۲۳ استخراج ۲ اشاره کرد.
گلشیفته فراهانی پس از خارج شدن از ایران در زمینه خوانندگی نیز فعالیت کرد و ترانههایی مانند سکوت، جستجوی سرنوشت و جز تو را اجرا کرد. در آلبوم آخ از محسن نامجو، گلشیفته فراهانی در تنظیم، نواختن پیانو و همخوانی همکاری داشته است. گلشیفته فراهانی همچنین در سال ۲۰۱۴ میلادی در نماهنگ (تکآهنگ) پولا (Pola) با خوانندگی گروه فرانسوی جبرووکی ایفای نقش کرد. وی در آثار تلویزیونی مانند ۲۰۱۹ ژنرال لاک، ۲۰۲۱ هجوم، و ۲۰۲۱ وی تی سی به ایفای نقش پرداخت.
جوایز و افتخارات گلشیفته فراهانی
او در تئاترهای ۱۳۸۲ مریم و مرداویج، ۱۳۸۳ نرگس سیاه، ۱۳۸۴ مفتش و ۱۳۹۱ یک رویای خصوصی به روی صحنه رفت. گلشیفته فراهانی برای ماهیها عاشق میشوند نامزد بهترین نقش اول زن دوره نهم جشن خانه سینما شد. او برای بوتیک نامزد بهترین نقش اول زن دوره هشتم جشن خانه سینما و برای میم مثل مادر نامزد بهترین نقش اول زن دوره دهم جشن خانه سینما و همچنین برنده جایزه هیئت داوران دوره سی و هفتم جشنواره بینالمللی فیلم رشد بود.
او برای بوتیک نامزد بهترین نقش اول زن دوره بیست و دوم جشنواره بینالمللی فیلم فجر و برنده جایزه بهترین بازیگر زن دوره بیست و ششم جشنواره بینالمللی فیلم سه قاره نانت (فرانسه) شد. گلشیفته فراهانی در سال 1382 برای ایفای نقش در «اشک سرما» برنده تندیس زرین هشتمین جشن خانه سینما بود. او برای همیشه پای یک زن در میان است، نامزد بهترین بازیگر نقش اول زن در سیامین جشنواره فیلم فجر و بهترین بازیگر انتخاب نویسندگان و منتقدان بیست و دومین جشنواره فیلم فجر بود. وی برای درخت گلابی برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر بخش بین الملل شانزدهمین جشنواره فیلم فجر شد.
آکادمی علوم و هنرهای سینما (اسکار) از ۷۷۴ نفر برای عضویت در این آکادمی دعوت کرد که در میان آنها نام گلشیفته فراهانی نیز در فهرست بود. در سال ۲۰۱۰ و در شصت و سومین دوره جشنواره فیلم لوکارنو، گلشیفته فراهانی به عنوان عضو هیئت داوران این جشنواره انتخاب شد. او در سیزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مراکش در دسامبر ۲۰۱۳، عضو هیئت داوران بود. گلشیفته فراهانی دو بار در سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۳ به عنوان داور در جشنواره فیلم ونیز حضور داشت. او در شصت و سومین دوره (۲۰۱۰) به عنوان عضو هیئت داوران این جشنواره و در هفتادمین دوره (۲۰۱۳) به عنوان یکی از داوران بخش افقهای این جشنواره برگزیده شد. وی در هفتاد و سومین دوره جشنواره بینالمللی فیلم برلین که در سال ۲۰۲۳ برگزار شد، از اعضای هیئت داوران بود که به ریاست کریستن استوارت برگزار شد.